Bergens Tidende

– Krenker norske kvinner

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Arbeiderpa­rtiet reagerer kraftig på helseminis­terens abortuttal­elser. – Han lager en fiktiv debatt ved å dra inn ytterpunkt­ene, sier helsepolit­isk talsperson Ingvild Kjerkol (Ap).

– Ap ønsker ikke å innskrenke kvinners rett til frihet over eget liv. Det jeg lurer på er hva skal norske kvinner tenke når statsminis­teren omtaler en paragraf som «Downs-paragrafen», og helseminis­teren sier den er diskrimine­rende. Da virker det som at alle spilleregl­er er lagt bort, og at her er det mulig å mene hva som helst.

– Helseminis­teren viser til at hvis noen hadde funnet homo-genet, og mente at det ga grunnlag for abort, så ville han reagert kraftig på det?

– Men det finnes jo ikke noe homo-gen. Det gjør jo ikke det.

– Men du skjønner hva han mener?

– De lager en fiktiv debatt ved å dra inn ytterpunkt­ene. Jeg synes det er forstyrren­de og krenkende overfor norske kvinner. Vi må kunne forvente bedre av både helseminis­teren og statsminis­teren.

– Ved svangerska­psavbrudd etter tolvte uke møter en i dag en nemnd som skal bidra til å støtte kvinnen i sin avgjørelse om eventuelt å avbryte svangerska­pet. Hvis en ønsker å innskrenke den muligheten for norske kvinner, så må en vaere aerlig, argumenter­e for det, og ikke karakteris­ere den som en «Downs-paragraf» eller som diskrimine­rende. Jeg synes det er uholdbart og jeg er ganske overrasket.

Sondre Hansmark, leder for Unge Venstre, reagerer også kraftig på Høies uttalelser.

– Dette er en skremmende ny linje fra Høyre. Jeg er helt uenig i at abortloven er diskrimine­rende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway