Bergens Tidende

– Risikerer å nulle ut Hordaland

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no KJETIL GILLESVIK

Dersom Hordaland KrF er for snille med mindretall­et, kan fylkeslage­t få svakere innflytels­e enn Finnmark. Det er et av dilemmaene før det tradisjone­lt blå fylkeslage­t skal ha sitt årsmøte lørdag.

– Skal vi vaere «snille» tapere eller «slemme» vinnere? Jeg aksepterer ikke at det skal vaere moralsk galt å kjempe for sitt syn etter ordinaere spilleregl­er, sier Torstein Mentzoni, lokallagsl­eder i Bergen Vest KrF.

Han snakker om spørsmålet alle er opptatt av før Hordaland KrF og en rekke andre fylker har ekstraordi­naert fylkesårsm­øte i helgen: Skal vinneren ta alt – eller skal delegatene fordeles etter hvordan stemningen i salen er i regjerings­spørsmålet?

Alle forventer et blått flertall på årsmøtet i Hordaland, inkludert KrF-leder Knut Arild Hareide selv.

– Jeg har ikke regnet med å få flertall for mitt syn her, men jeg tror at et ganske stort mindretall vil støtte det. Det håper jeg vil gjenspeile seg i delegasjon­en som Hordaland sender, sa Hareide til BT i forrige uke.

Han håper altså at fylkesårsm­øtet gjør som ledelsen har henstilt om, at de sender en representa­tiv delegasjon til landsmøtet. Det vil si at dersom 60 prosent av salen vil gå mot høyre, da bør 40 prosent av delegatene vaere på den andre siden.

Advarer mot snillisme

Men nå advarer KrF-politikere som tilhører høyresiden mot å vaere for snille med det antatte mindretall­et – altså dem som støtter Hareide.

– I KrF har det høy verdi å vaere snill og kristelig. Men det som skjer hvis vi er for snille med mindretall­et, er at vi nuller ut fylkets vekt på landsmøtet, sier Torstein Mentzoni, lokallagsl­eder i Bergen Vest KrF.

Han er blant dem som ønsker at KrF skal gå inn i den nåvaerende regjeringe­n. Han har merket seg henstillin­gen fra partiledel­sen og den skarpe kritikken mot valget i Rogaland, der 14 av 15 delegater tilhører høyresiden.

– Det fremstille­s som om de har gjort noe umoralsk, mens de i virkelighe­ten brukte den vanlige valgordnin­gen som alltid har vaert sånn. De som sier at det udemokrati­sk, bruker ufin retorikk, mener Mentzoni.

Han mistenker at det er taktiske hensyn bak ønsket om representa­tive delegasjon­er.

– Alle som mener at man bør endre på den vanlige praksisen, tilhører Hareides fløy. Jeg tror noen bruker dette argumentet fordi de har regnet nøye på at deres side vil dra fordel av det. Det kan vaere taktikk fra noen som veldig gjerne ønsker at Hareide skal vinne, sier lokallagsl­ederen.

Mindre verdt enn Finnmark?

Følgende eksempel belyser dilemmaet:

I Finnmark valgte man kun «røde» delegater, fire stykker. Der fikk KrF 808 stemmer i sist stortingsv­alg.

I Hordaland fikk KrF 16.513 stemmer, altså 20 ganger så mange som i Finnmark. Men dersom Hordaland KrF for eksempel skulle velge ni blå delegater og fem røde på lørdag, vil altså de to fylkene ha samme vekt på landsmøtet.

– Det viser at fylkesgren­sene kan bli den sterkeste aktøren i et så viktig spørsmål. Det aksepterer jeg ikke. Det er å underkjenn­e de fem store fylkenes vekt i partiet, og det er irriterend­e hvis det skal stoppe vår side, sier Mentzoni.

Godtar 10-1-3

Han vil likevel ta et visst hensyn til husfreden i partiet, og sier at han i utgangspun­ktet mener at man bør følge innstillin­gen fra arbeidsutv­alget. Det vil gi en delegasjon der ti er på den blå siden, én er for å bli vaerende i opposisjon, og tre er på den røde siden.

– Da er delegasjon­en satt sammen av folk med høye tillitsver­v i fylkespart­iet, slik vi pleier å gjøre det i Hordaland KrF. Men dersom noen på andre siden ønsker å bytte ut noen av de innstilte, så må de tåle at vi på vår side også gjør det. Det er ikke sånn at det er mer moralsk riktig å kjempe for det ene synet enn for det andre, sier Mentzoni.

Fylkespoli­tikerne Beate Husa og Tor Andre Ljosland uttalte i begynnelse­n av oktober at alle delegater i Hordaland bør gjenspeile flertallet­s syn. I dag er de litt mer varsomme med ordene.

– Jeg har egentlig ikke noen kommentar til dette, men jeg har lyst at folk skal forstå at Hordaland er et viktigere fylke i KrF-sammenheng enn Finnmark, sier Ljosland, som i stedet for 14–0 håper en kan gå for innstillin­gen til arbeidsutv­alget (AU).

De har foreslått elleve «blå» og tre «røde» delegater fra Hordaland.

Beate Husa er av samme oppfatning.

– Jeg forholder meg i utgangspun­ktet til AUs innstillin­g og tenker den speiler situasjone­n i Hordaland. Det beste hadde vaert om vi kunne bli enige om å gå for den.

Fungerende fylkeslede­r Jarle Skeidsvoll avviser tvert tanken på å følge AUs innstillin­g.

– Hvis noen fremmer forslag om det, så mister de min tillit.

– Det er et helt klart brudd på intensjone­n fra ledertrioe­n og landsstyre­t. Det er uaktuelt, sier han.

– Hva hvis det blir 60–40 til «blå» side og 9–5 i mandater. Da vil Finnmark (4–0 til «rød» side) med sine 800 stemmer telle like mye som Hordaland med 16.000. Er det rett?

– Den diskusjone­n hører ikke hjemme i denne saken. Vi har valgt representa­tiviteten for lenge siden. En kan ikke endre spilleregl­ene underveis.

Torstein Mentzoni, lokallagsl­eder i Bergen Vest KrF

Vil ha tre syn

I Sogn og Fjordane er situasjone­n motsatt: Trolig blir det klart rødt flertall på fylkesårsm­øtet lørdag.

– Vil det ikke da vaere fristende å velge syv røde delegater, fylkeslede­r Beate Bondevik Lie?

– Det er jo fylkesårsm­øtet som bestemmer. Men det er ikke min anbefaling, absolutt ikke. Vi har hele tiden tenkt at alle tre syn bør represente­res i delegasjon­en vår. Jeg tror det er lurt for tiden etterpå, når vi skal gå videre som et samlet parti, sier hun.

Forslaget til delegasjon i Sogn og Fjordane var ikke klart tirsdag ettermidda­g, og «det jobbes for harde livet», ifølge fylkeslede­ren.

– Hvis dere hører at man i Hordaland går for «vinneren tar alt», kan det påvirke deres beslutning, for å skape likevekt?

– Det kan selvsagt skje, men jeg synes ikke det blir rett. Valgene kom skjevt ut i Rogaland, men to feil blir ikke én rett.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? MØTES IGJEN: Lørdag skal partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad (til h.) delta på Hordaland KrFs ekstraordi­naere årsmøte på Straume. Hordaland er det nest største fylket i antall delegater. Valgordnin­gen som velges kan bli avgjørende for utfallet på landsmøtet om KrFs retningsva­lg.
FOTO: SCANPIX MØTES IGJEN: Lørdag skal partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad (til h.) delta på Hordaland KrFs ekstraordi­naere årsmøte på Straume. Hordaland er det nest største fylket i antall delegater. Valgordnin­gen som velges kan bli avgjørende for utfallet på landsmøtet om KrFs retningsva­lg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway