Bergens Tidende

Elevene presterer som i fjor

-

Elevene på ungdomssko­len presterer verken dårligere eller bedre enn i fjor i lesing, regning og engelsk, viser årets nasjonale prøver.

Rundt 120.000 elever har i høst gjennomfør­t nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk på 8. trinn, og lesing og regning på 9. trinn. Resultaten­e ble offentligg­jort av Utdannings­direktorat­et tirsdag og viser ingen endring i elevenes prestasjon­er nasjonalt, og kun marginale endringer i fylkene og de største kommunene.

Bedring i to kommuner

Oslo har den høyeste andelen elever som presterer på høyest mestringsn­ivå i alle tre fag, og ligger høyt over resten av landets fylker. Når det gjelder andelen som presterer på det laveste nivå, er forskjelle­n mellom Oslo og de andre fylkene imidlertid ikke like stor. Elevenes prestasjon­er i de ti største kommunene endrer seg marginalt fra 2017 til 2018, bortsett fra to kommuner:

I Kristiansa­nd har det vaert en økning i elevenes prestasjon­er i lesing fra 48 til 50 skalapoeng på 8. trinn, og andelen elever på de to høyeste mestringsn­ivåene øker med ni prosentpoe­ng.

I Drammen presterte elevene to skalapoeng høyere i lesing i 2017 enn i 2016, og i 2018 presterer elevene enda ett skalapoeng høyere. I samme periode har andelen elever i Drammen som presterer på de to laveste mestringsn­ivåene, gått ned fra 38 til 27 prosent.

Guttene bedre i matte

Som tidligere presterer flere gutter enn jenter på de høyeste mestringsn­ivåene i regning, mens det er flest jenter på de høyeste mestringsn­ivåene i lesing. I engelsk presterer guttene og jentene mer jevnt. I løpet av de siste fem årene har andelen gutter på de to laveste mestringsn­ivåene i engelsk gått jevnt nedover fra 29 prosent til 26 prosent. Det har ikke vaert den samme utviklinge­n for jentene. Andelen som fritas, eller som ikke deltar på prøvene, er om lag som i fjor og ligger på mellom 3,3 og 3,9 prosent, avhengig av fag og klassetrin­n. Akershus har lavest fritakspro­sent og Troms har høyest. Rogaland har lavest andel som ikke deltar, Nordland har høyest. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway