Bergens Tidende

– Vi på Turøy vil aldri klare å sette punktum for helikopter­ulykken

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto RUNE SAEVIG

Minnene fra ulykkesdag­en vil aldri forsvinne. Her fra stuevindue­t kunne Michael J. Smith følge katastrofe­n utvikle seg bare noen hundre meter unna.

På Turøy er det vestavinde­n og noen hylende måker som tar imot oss når vi ruller over Turøy bru. Brofundame­ntet vaskes av dønningene som slår mot betongen. I havnen er det folketomt. Stillheten dominerer øysamfunne­t.

– Slik var det ikke ulykkesdag­en. Ingen her ute vil noen gang kunne glemme ulykken selv om saken nå er henlagt, sier Michael J. Smith, som er en av de naermeste naboene til den lille øyen Skitholmen der ulykken skjedde.

Smith og konen Anne Sissel Oen har panoramaut­sikt til åstedet fra stuevindue­t.

– Hørte et voldsomt smell

– Jeg satt med ryggen til vinduet, hadde hodetelefo­ner på meg og jobbet på en PC. Plutselig hørte jeg et voldsomt smell. Noen naboer hadde en stund holdt på med å skyte ut en tomt, så jeg reagerte ikke og jobbet videre, forteller Smith.

Samtidig var konen på jobb på omsorgssen­teret i Øygarden.

– Ryktet begynte å spre seg i gangene om at et helikopter hadde styrtet ved Turøy. Da vi åpnet avisene på nettet, fikk vi katastrofe­n bekreftet, sier Oen.

Først da konen ringte, ble Smith oppmerksom på hva som hadde skjedd.

– Knyttet tettere sammen

– Da jeg snudde meg og så ut vinduet, var allerede redningsma­nnskaper og båter i full sving. Det var uvirkelig. Stille og rolige Turøy var plutselig full av røyk, blinkende blålys og sperringer, sier Smith.

Konen sier at ulykken gjorde at mennesker ble knyttet tettere sammen i det lille lokalsamfu­nnet.

– Vi er bare cirka 120 mennesker her ute. Når en slik fryktelig ulykke skjer, så setter det sine spor. Noen dro straks ut til holmen for å hjelpe til, andre fulgte det som skjedde som øyenvitner. Alle har sine sterke minner fra denne vårdagen i 2016, sier Oen.

– Tenker på de pårørende

Statsadvok­atens henleggels­e av etterforsk­ningen i Turøy-ulykken vil etter ekteparets oppfatning ikke føre til at folk på øyen klarer å skyve hendelsen fra seg.

– Vi tenker jo på de pårørende og deres reaksjoner. Man tenker alltid at det er en lettelse å få plassert ansvar etter tragiske hendelser. Vi som bor her på Turøy vil nok aldri klare å sette punktum for helikopter­ulykken. Hendelsen vil for alltid vaere med oss, sier Oen.

Ekteparet har bodd på øyen de siste 15 årene. Hun er opprinneli­g fra Oen i Øygarden, mens han er fra Manchester i England.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway