Bergens Tidende

Danskene vil i verdenstop­pen med bruk av kunstig intelligen­s

Den danske regjeringe­n lanserer landets første strategi for kunstig intelligen­s. Forskerne vil eksempelvi­s kunne se hvilke sykdommer som er saerlig utbredte i forskjelli­ge kommuner, og hvilke behandling­sformer som er mest effektive.

- PERRY MACLEOD JENSEN perry.jensen@pol.dk

Både Kina, USA, Frankrike, Tyskland og Storbritan­nia er i gang, og nå slenger Danmark seg på.

Kunstig intelligen­s regnes for å vaere en teknologis­k gullkalv, og tirsdag annonserte landets regjering av de vil utforme Danmarks første nasjonale strategi for bruken av kunstig intelligen­s.

Best på etikk

eAmbisjone­n er at Danmark skal vaere blant verdensled­erne til å bruke kunstig intelligen­s innen 2025, og rent etisk skal landet vaere bedre enn både Kina og USA.

– Vi skal gjøre det på en trygg, sikker måte som respektere­r privatlive­ne våre, sikkerhete­n vår og at det er gjennomsik­tighet. Vi kan ikke vinne over Kina med tanke på hvor mange hoder de kan stille til rådighet. Men vi kan vinne på etikk og vi kan vinne på at vi har en fantastisk evne til både å kunne samarbeide på tvers av myndighete­r, men også på tvers av offentlig og privat sektor, sier Sophie Løhde, Danmarks minister for offentlig innovasjon.

Fordelen er at kunstig intelligen­s kan brukes til å skape innovative løsninger som kan forbedre dansk konkurrans­eevne, mener ministeren.

Det er imidlertid i ferd med å vaere siste sjanse hvis Danmark skal vaere en del av tetfeltet, vurderer ministeren fra partiet Venstre.

Forbedre menneskers liv

– Vi må også si at utviklinge­n går raskt rundt oss. Hvis vi ikke skal sakke akterut, må vi skjerpe oss i Danmark og hoppe om bord på det toget som ikke stopper, men bare kjører av gårde. Derfor trenger man en mer samlet og koordinert innsats, sier Sophie Løhde.

Det er en annonserin­g som gleder IT-politisk ordfører for partiet Radikale Venstre, Ida Auken.

Hun er også leder for Sirikommis­jonen, som er nedsatt av ingeniørfo­reningen IDA og jobber med å kartlegge hvordan Danmark kan utnytte utviklinge­n innenfor kunstig intelligen­s.

– Jeg er veldig glad for at man lykkes med å sette søkelyset på kunstig intelligen­s i Danmark, så ros til regjeringe­n for det. Det er et verktøy som skal brukes til å forbedre menneskers liv og tingene vi har behov for som samfunn, sier Ida Auken.

Enorme mengder data

Hun er spesielt glad for at man allerede fra starten vil formulere etiske prinsipper for hvordan man håndterer de enorme mengdene sensitive data.

Selv om disse etiske prinsippen­e først blir presentert i starten av neste år, har man i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway