Bergens Tidende

Har stor tro på Northug-suksess

- KURT B.M. HAUGLI kurt.haugli@aftenposte­n.no

Magesjau og stadige treningsav­brekk til tross: Både trener og lagkamerat­er har tro på at Petter Northug vinner skirenn til vinteren.

Det går ikke på skinner for Petter Northug. Nok en gang er det helsetrøbb­el for Norges mest omtalte og omstridte langrennsl­øper.

På breen hvor langrennsl­øpere fra hele Europa for tiden trener, har han ikke vaert å se de siste dagene. Derfor er det mange nå som stiller seg spørsmål om Petter Northug vil vaere i stand til å komme tilbake blant de beste etter to sesonger som har vaert ødelagt av overtrenin­g og sykdom. I tillegg til en sesongoppk­jøring som har vaert preget av alt annet enn kontinuite­t i jobben.

En som ikke er fullt så bekymret, er Arild Monsen. Det er 56-åringen fra Molde som har fått treneransv­aret for Petter Northug etter at trønderen i fem år har stått utenfor landslaget.

– Vi har testet ham flere ganger, blant annet dagen før han ble syk her i Val Senales. Og han gjorde en god test, skjønner du. Det så veldig greit ut, sier Monsen.

Det er en av grunnene til at han ikke trykker på den røde alarmknapp­en. Monsen har latt seg imponere av flere ting rundt Northug til tross for at han har gått glipp av ukevis med trening.

Langt avbrekk

Da Northug dro på privat høydesamli­ng på Tenerife i sommer, ble han syk. Dermed røk flere samlinger med landslaget. Han fikk heller ikke vaert med på en planlagt høydetreni­ng i månedsskif­tet august/september. Men utover i september var han på plass i Molde på samling sammen med resten av de norske herreløper­ne.

Og da fikk Arild Monsen se ting som gjør ham til en større optimist enn mange norske langrennse­ksperter, og dem er det flere millioner av. Monsen er imponert.

– Til å vaere en mann på 32 år, har han fortsatt en vanvittig hurtighet. Jeg har aldri opplevd tidligere at noen som har holdt på med langrenn i så mange år, har klart å beholde hurtighete­n fra unge år, sier Monsen.

Sprint er håpet

Heller ikke lagkamerat og romkompis Finn Hågen Krogh er villig til å avskrive mannen som en gang var norsk medaljegar­antist i mesterskap.

– Han er en rutinert løper. Han vet hvordan han skal takle dette. Men det har vaert mange avbrekk nå, og denne sykdommen var kanskje mer kritisk for Petter enn for de andre som er blitt syke her.

Krogh tror som trener Monsen, at det er på sprint Northug kan gjøre det best.

– Han har nok ikke den kapasitete­n som løpere som Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund. Men som sprinter tror jeg han har gode muligheter, sier Krogh.

– Petter Northug er ikke sjanseløs til vinteren. Men det er nok i sprintrenn at han er naermest suksess, sier Monsen.

Noe har det kostet å få såpass lange avbrekk fra treningen som han har hatt. Han har ikke det grunnlaget som mange av verdens beste langrennsl­øpere.

Arild Monsen

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? ER SYK: Petter Northug under treningsle­iren i Molde for ikke lenge siden. Etter det dro han til Italia og ble syk.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ER SYK: Petter Northug under treningsle­iren i Molde for ikke lenge siden. Etter det dro han til Italia og ble syk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway