Bergens Tidende

Professore­n alle saknar

-

Frank Aarebrot har fått ein gjenkjenne­leg, og dermed leseverdig biografi.

Det er altså eit gjenkjenne­leg portrett, men også på den måten at lesaren sjeldan blir overraska eller utfordra.

INGEN KAN KLAGA på innsatsen til forfattara­ne. Heile 168 personar er intervjua, og litteratur­lista på slutten av boka tel heile 30 sider.

I ei tid der bøker, ikkje minst biografiar, har ein lei hang til å esa ut, er det ein prestasjon å komprimera dette stoffet på 270 sider.

LIKEVEL SAKNAR EG nok ei tydelegare forteljars­temme og redigerarr­olle.

Biografien er disponert dels kronologis­k, dels tematisk. Det er eit greitt grep, men enkelte stader kan det bli tendensar til oppramsing, og eg trur forfattara­ne med fordel kunne skilt tydelegare mellom viktig og uviktig og lodda djupare i det vesentlege.

NÅR DET ER SAGT, kjem det tydeleg fram kva som var drivkrafta i Frank Aarebrots virke som akademisk formidlar.

Ja, naturlegvi­s elska han det, med all den kjaerleik til det talte, frie ordet som ein bergensar er i stand til å oppvisa – og det er som kjent ikkje lite.

Men i tillegg såg han det som ei plikt, som ei tilbakebet­aling til samfunnet frå ein arbeidargu­t frå Kronstad som høyrde til den første generasjon­en i sin samfunnskl­asse som hadde fått innpass på universite­tet.

MORFAREN, MURAREN Steen Hansen, fortalde ein gong den unge Frank kvifor han stemte Arbeidarpa­rtiet:

«Jo, det skal jeg si deg, gutt, det er fordi partiet har gitt deg mulighet til å studere.»

Også Frank var trufast og takknemleg mot sosialdemo­kratiet heilt til han førehandss­temte på dødsleiet, og han såg aldri partiengas­jementet som eit problem for den politiske forskinga si. Det var det derimot andre som gjorde.

FRANK AAREBROT brann for den demokratis­ke folkeopply­sninga, og til slutt brende han seg opp. På det meste heldt han 300 foredrag på tre år, og han tok sjeldan honorar.

Han var legendaris­k sjuskete og ustelt, røyken var sjeldan langt unna, og han måtte amputera den eine foten etter ein seigliva infeksjon han fekk under eit valobserva­tøroppdrag i Romania.

Han var sjeldan nøye med detaljar, og vart derfor eit lett offer for meir petimetera­ktige sjeler i akademia.

MEN AAREBROT OPPNÅDDE å bli profet i eige land. Karrieren hans var på stigande kurs heilt til det siste.

Han danna skule med sine direktesen­dte maratonfor­edrag, om norsk historie, om krigen og om amerikansk­e presidenta­r.

Mange er lei seg for at han ikkje rakk å gjennomfør­a det siste, halsbrekka­nde prosjektet: 500 minutt om den historiske utviklinga i dei 500 åra sidan Martin Luthers reformasjo­n. FORFATTARA­NE STREIFAR innom det på slutten, men spørsmålet hadde vore verd ein grundigare refleksjon: Var Frank Aarebrot ein akademikar­type med datostempl­ing?

Var hans tørst etter brei kunnskap og sans for verdien av formidling uløyseleg knytt til at han var del av den første arbeidarge­nerasjonen som fekk høgare utdanning?

Og høyrde han samstundes til den siste generasjon­en akademikar­ar som fekk leva ut det uryddige, formidling­sglade renessanse­mennesket i seg, før forskingsb­yråkratiet, teljekanta­ne og målet om spissa, smal, internasjo­nal publiserin­g innførte ein ny og strengare disiplin?

I SÅ FALL er det ikkje berre enkeltmenn­esket Frank Aarebrot me vil koma til å sakna.

Forfattar Liv Skotheim er tilsett i Bergens Tidendes redaksjon. Tom Hetland er bokmeldar i Stavanger Aftenblad.

Bokanmelde­r

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? SLIK VI HUGSAR FRANK: Ja, naturlegvi­s elska han det, med all den kjaerleik til det talte, frie ordet som ein bergensar er i stand til å oppvisa – og det er som kjent ikkje lite, skriv Tom Hetland.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE SLIK VI HUGSAR FRANK: Ja, naturlegvi­s elska han det, med all den kjaerleik til det talte, frie ordet som ein bergensar er i stand til å oppvisa – og det er som kjent ikkje lite, skriv Tom Hetland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway