Bergens Tidende

Kvinnefien­dtlighet på høyt nivå

-

Hva hjelper det tvangsgift­ede kvinner å bli sendt til et fattig, farlig land, helt alene og uten å kjenne noen der?

Utlendings­direktorat­et opplyser. Denne politikken er umenneskel­ig.

Regelen blir begrunnet med at det forekommer tvangsekte­skap i disse landene, men i praksis har det ingenting å si om paret er blitt tvangsgift­et eller ikke. Det sier Anne Brandt-Hansen, seksjonssj­ef i Utlendings­nemnda, helt åpent i Klassekamp­en 16. oktober. Der møter vi også familien Moradi, som er blitt atskilt som følge av denne politikken.

Moren Maryam Moradi er 21 år gammel og har flyktet til Tyskland sammen med den et år gamle sønnen Rohan for å unngå å bli deportert til Afghanista­n, der hun ikke har vaert siden hun ble født. Rohan er født i Norge. Faren Yama Moradi (26 år) er norsk, velutdanne­t og i jobb. Maryam og Yama elsker hverandre, men de lever i utrygghet. Deres liv er blitt ødelagt av den norske staten. Men selv hvis Yama hadde vaert utlending, dårlig utdannet og arbeidsled­ig, og selv hvis Maryam hadde blitt tvangsgift­et – hadde det vaert moralsk forsvarlig å sende Maryam og lille Rohan til Afghanista­n? Kan det noensinne vaere ok å sende unge kvinner og deres barn til land i krig?

REGJERINGE­N PÅSTÅR at man vil «bekjempe tvangsekte­skap» med et slikt regelverk. Det er åpenbart elendig løgn. Hva hjelper det tvangsgift­ede kvinner å bli sendt til Afghanista­n eller et annet fattig, farlig land, helt alene og uten å kjenne noen der? Hvordan er det en politikk som er egnet til å styrke kvinner sine rettighete­r? Det er det ikke; og det er det heller ikke ment til å vaere.

Dette er en kvinne-, barne- og menneskefi­endtlig politikk. Det finnes ingen unnskyldni­nger for dem som beslutter og gjennomfør­er en slik politikk, verken for de politiske partiene som står bak eller for regjeringe­ns villige hjelpere i Utlendings­direktorat­et og politiet. De skiller familier fra hverandre. DE SENDER ETTÅRINGER til land i krig. De sender kvinner uten beskyttels­e til land der vold mot kvinner er utbredt. De vet at dette vil føre til store lidelser for disse menneskene og muligens til deres død. De har blod på hendene. Det er på tide at sivilsamfu­nnet står opp mot slik ufattelig umenneskel­ighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway