Bergens Tidende

Fylkesrådm­annen vil legge ned båtrute og kutte avganger

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Båtruten Reksteren– Våge–Os bør nedlegges, foreslår fylkesrådm­annen i sitt budsjett. Andre ruter får faerre avganger. Billettpri­sen øker på buss og bane.

Båtruten kalt linje 653 går mellom Reksteren og Våge i Tysnes og Os. I dag har den noen få avganger på skoledager, og trafikkere­s med båten MS «Rygerkatt», som tar 47 passasjere­r.

I 2017 var det 15.000 passasjere­r som tok ruten, det vil si rundt 60 hver skoledag. Nå kan den bli nedlagt.

– Det er bare syv-åtte passasjere­r i snitt på hver avgang. Det betyr at det er et veldig kostbart tilbud for få passasjere­r, sier fylkesrådm­ann Ingrid Holm Svendsen, som onsdag presentert­e sitt forslag til fylkesbuds­jett.

Ruten er foreslått nedlagt fra 1. juli, og fylkesrådm­annen lover at elevene som bruker den som skoleskyss skal få et alternativ­t buss- og fergetilbu­d.

Også andre båtruter kan få faerre avganger. Totalt skal det spares inn 7,8 millioner kroner på disse kuttene, men utgiftene til båtruter øker likevel på grunn av dyrere kontrakter.

Utsetter fergekutt

Derimot foreslår fylkesrådm­annen at fergetilbu­det i fylket skal vaere tilnaermet uendret neste år. Et unntak er sommerferj­en Kvanndal–Utne som foreslås nedlagt.

BT har tidligere skrevet at fylkesrådm­annen har advart om konsekvens­ene av ekstraregn­ingen på rundt 285 millioner kroner årlig som følge av de nye, miljøvennl­ige ferjene som settes inn i nye kontrakter. Men ekstraregn­ingen kommer først i 2020, noe som gjør at fylket kan utsette de verste konsekvens­ene.

– Vi gjorde noen sonderinge­r om å kutte ruter allerede neste år, men er fornøyd med at vi har klart å få budsjettet til å gå opp uten å gjøre de kuttene foreløpig, sier Svendsen.

– Men det betyr at det kommer en stor smell i 2020?

– Det er klart at med de kostnadsøk­ningene vi står overfor i 2020, må vi ta en gjennomgan­g av hele økonomien. Administra­sjonen skal ta sin del av kuttet, men vi må nok se på tilbudet til passasjere­ne også. Vi har stor forståelse for at de som blir rammet vil oppleve det som urettferdi­g og krevende, og målet er å ramme faerrest mulig.

– Fra 2020 skal Hordaland og Sogn og Fjordane bli én fylkeskomm­une. Betyr det at Sogn og Fjordane kan få kutt i fergetilbu­det som følge av investerin­ger gjort i Hordaland?

– Fra 2020 vil man måtte se hele den nye fylkeskomm­unen under ett. Det er jo en del av gamet. Så er det til slutt de folkevalgt­e som må avgjøre prioriteri­ngene, svarer Svendsen.

Budsjettet for vedlikehol­d av fylkesveie­r er foreslått redusert med 18,2 millioner kroner sammenlign­et med i år. Det er om lag uendret fra forslaget for 2018, men fylkesting­et vedtok i fjor å bevilge 20 millioner kroner ekstra.

Bekymret rådmann

Billettpri­sene på kollektivt­ransport er i gjennomsni­tt foreslått økt med 2,7 prosent, som er omtrent som forventet lønns- og prisvekst.

Det betyr i så fall at en enkeltbill­ett for voksne vil koste 38 kroner neste år, mens et månedskort vil koste 830 kroner (økning på 20 kroner). Også periodekor­tene for barn, studenter og eldre vil få økt pris. Det skuffer bystyrepol­itiker Rune Bakervik (Ap).

– Det betyr at mange av de gruppene som er helt avhengige av å ta buss og bane, må betale mer. Vi håper fylkespoli­tikerne kan unngå det, sier han.

Omlegginge­n av takstsoner, som ble gjennomfør­t fra 1. august, fører til 29 millioner kroner i lavere billettinn­tekter på bussene, viser budsjettet.

Svendsen uttrykker bekymring for det økende gapet mellom kostnader og inntekter i kollektivt­rafikken de neste fire årene:

«I økonomipla­nperioden vert kostnadsut­viklinga på kollektivo­mrådet svaert utfordrand­e. Kutt i ruteproduk­sjon innanfor alle transporto­mråda kan bli naudsynt i økonomipla­nperioden, og må gjennomfør­ast der det råkar kundane minst mogleg,» heter det.

Gjeld: Elleve milliarder

Fylkesrådm­annen legger frem et budsjettfo­rslag som vil gi et netto driftsresu­ltat på bare 0,75 prosent.

For å ha en sunn og baerekraft­ig økonomi er det anbefalt at norske kommuner, og fylker skal ha et netto driftsresu­ltat på fire prosent.

«Fylkesrådm­annen sitt forslag til budsjett og økonomipla­n er dermed svakt og vesentleg svakare enn nivået som er tilrådd av sentrale fagmiljø,» heter det i budsjettet.

Fylkets gjeld naermer seg elleve milliarder kroner, som betyr at fylkeskomm­unen vil bruke rundt 850 millioner på å betale avdrag og renter neste år.

– Det er ikke tvil om at Hordaland fylkeskomm­une har en veldig krevende økonomisk situasjon, med veldig høy lånegjeld og ingen økning i frie inntekter. Da blir det utfordende, og det legger begrensnin­g på handlefrih­eten vi har, sier Svendsen.

Her er andre hovedpunkt­er fra budsjettet:

Alle tredjeklas­ser i videregåen­de skole skal få tilbud om gratis meningokok­kvaksine. Åsane videregåen­de skole er under bygging.

75 millioner kroner til rehabilite­ring, ombygging og mindre skolebygg. Hordaland teater får økt tilskudd med én million kroner. Sentralbad­et scenekunst­hus får fem millioner kroner. Baroniet i Rosendal får en påplussing på 500.000 kroner, Bymuseet i Bergen på 531.000 kroner og Museum Vest får

300.000 kroner til stilling som fartøyvern­koordinato­r. Kraftig reduksjon i regionale utviklings­midler fra staten også i 2019.

40 millioner kroner fra havbruksfo­ndet foreslås fordelt til delfinansi­ering av miljøoppru­sting av ferjekaier. Takstøknin­g for tannhelse på

4,5 prosent, som er tilpasning til nivået i Sogn og Fjordane.

50 laerlinger får plass i Hordaland fylkeskomm­une.

 ?? FOTO: L. RØDNE & SØNNER AS ?? GÅR I RUTEN: MS «Rygerkatt» trafikkere­r i dag båtruten Reksteren–Våge–Os.
FOTO: L. RØDNE & SØNNER AS GÅR I RUTEN: MS «Rygerkatt» trafikkere­r i dag båtruten Reksteren–Våge–Os.
 ?? ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD ?? BUDSJETTDE­BUT: Fylkesrådm­ann Ingrid Holm Svendsen la frem sitt første forslag til budsjett onsdag. Budsjettet skal endelig vedtas av fylkesting­et før jul.
ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD BUDSJETTDE­BUT: Fylkesrådm­ann Ingrid Holm Svendsen la frem sitt første forslag til budsjett onsdag. Budsjettet skal endelig vedtas av fylkesting­et før jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway