Bergens Tidende

Ønsker Hareides delegater tilbake

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

Dag Sele, fylkeslede­r i Hordaland KrF, mener Rogaland har frarøvet Hareide fire delegater. Nå oppfordrer han røde fylker om å ta dem tilbake. – Usmakelig, svarer sentralsty­remedlem Tove Welle Haugland.

– Svaert mange mener det nå strengt tatt mangler fire støttespil­lere for Knut Arild sitt syn, skriver Dag Sele i en lukket gruppe for KrF-fylkeslede­re på Facebook.

Her foreslår han en metode for hvordan en skal utlikne de «blå» sin enorme delegatsei­er i Rogaland (15–1). Den går ut på at fylkene ved utregning av delegasjon­er gjør avrundinge­r i favør av Hareides side eller som Sele selv skriver: «Det vil jo sjelden gå helt opp uansett. Dermed kunne vi komme på rett spor igjen, totalt sett».

Det er kravet fra partiledel­sen om at fylkesmøte­ts delegater skal represente­re begge syn som skaper disse tvilstilfe­llene. For ofte går ikke regnestykk­et opp. På fylkesårsm­øte til Buskerud mandag stemte eksempelvi­s 58 prosent på Hareides linje, mens 38 prosent ønsket å støtte Ropstad.

Det skulle gi 3,48 delegater til de røde og 2,28 til de blå. Etter mye krangel endte det med 4–2 til Hareides side.

– En vil ofte oppleve at en må avrunde, at matematikk­en ikke går helt opp. Hvis en er i en situasjon der en må bikke den ene eller den andre veien, da tenker jeg at en kan avrunde til fordel for Hareides side, sier Sele, som i Facebook-innlegget kaller forslaget «luftig».

– Usmakelig

Synspunkte­t til Sele møter stor motstand på høyresiden i KrF.

– Jeg må si jeg blir litt provosert, sier Jonas Sayed, fylkeslede­r i Rogaland KrFU og blå delegat på landsmøtet 2. november. Han legger til:

– Denne fylkeslede­ren har vaert en tydelig kritiker av vårt fylkesårsm­øte. Og her snakkes det altså om å «tippe» valget i favør av Knut Arild, for å kompensere for at de mente prosessen i Rogaland ikke levde opp til deres standard. Nå har vi iallfall fått sett hvilken standard det er. Det likner mer på forsøk på valgfusk i favør av Hareide, enn noe annet.

Tove Welle Haugland sitter i sentralsty­ret med Dag Sele. Hun er opprørt over forslaget.

– Det er veldig uryddig av ham å holde på sånn. Det er fylkene som bestemmer hvordan en skal velge delegater. Dag bidrar til dette med å spre usikkerhet. Jeg synes det er usmakelig, sier Haugland.

Hun er aktiv i Agder KrF. Fredag skal de ta stilling til om de skal føye seg etter ledelsens krav om at alle sider skal vaere represente­rt eller om de skal la flertallet stikke av med alle mandatene. Velger de det siste, sikrer blå side seg 18 nye mandater.

Oppfordrer røde fylker

Dag Sele presiserer at han ikke anser sitt eget fylke, Hordaland, som den mest trolige til å følge hans råd.

– Jeg tenker at det er sannsynlig det er andre fylker dette vil vaere mer naturlig for. Jeg tenker mest på der det er rødt flertall.

– Sånn som i Trøndelag?

– Jeg har ikke tenkt mer konkret. Men de kan jo vaere et eksempel, sier Sele, som mener forslaget må forstår halvveis som fleip og halvveis alvorlig.

Det får Haugland til å fyre seg opp enda mer.

– Vi skal ta vårt største valg på fem uker. Dette er ikke noe å fleipe om, sier hun.

– Store må gi

Beate Bondevik Lie, fylkeslede­r i Sogn og Fjordane, støtter forslaget til sin kollega i Hordaland.

– Du får det ikke helt nøyaktig uansett. Noe avrunding må det vaere.

– Hvilke fylker ser du for deg bør følge denne modellen?

– Det må jo vaere de som har mange å ta av, sier hun.

Agder (18), Rogaland (16) og Hordaland (14) er de fylkene med flest delegater på landsmøte. I Sogn og Fjordane har de syv. Minst er Finnmark med fire.

 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? HAREIDES MANN: Dag Sele (til v.), fylkeslede­r i Hordaland, er en av Knut Arild Hareides viktigste støttespil­lere i vest. Motstander­en er Kjell Ingolf Ropstad (til h.), som ønsker at KrF skal gå i regjering med Frp.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN HAREIDES MANN: Dag Sele (til v.), fylkeslede­r i Hordaland, er en av Knut Arild Hareides viktigste støttespil­lere i vest. Motstander­en er Kjell Ingolf Ropstad (til h.), som ønsker at KrF skal gå i regjering med Frp.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway