Bergens Tidende

Varmestue på Byfjellene

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

– I dag er det julaften hos oss, sier Anita Nybø i Fløibanen AS. Som har enda en plan på gang for området.

Hvis alt går etter planen, vil det neste høst stå klar en splitter ny møteplass og varmestue ved Skomakerdi­ket på Byfjellene.

– Det er to år siden vi søkte om å få bygge, og vi kåret en vinner i en arkitektko­nkurranse. Endelig kan vi gå i gang, sier Anita Nybø i Fløibanen, som står bak byggeprosj­ektet.

Overlykkel­ig

Hun er overlykkel­ig for at byrådet har valgt å se bort fra avslaget fra plan- og bygningset­aten i fjor.

– Byrådet ønsker å legge til rette for aktivitet på Byfjellene, og spre aktivitete­n spesielt for barnefamil­ier over et større området enn bare rundt øvre stasjon, sier Tarje I. Wanvik. Han er rådgiver for byråd Anna Elisa Tryti (Ap).

Klar neste høst

Grunnen til at fagetaten ført sa nei, var blant annet hensynet til ørret som gyter i bekken like ved der hytten var planlagt. Dette er nå løst ved at byrådet har bedt utbygger flytte hytten litt bort fra bekken. Og byrådet vurderte fordelene som større enn ulempene med prosjektet.

Nå skal saken til et endelig vedtak i bystyret, men Wanvik mener det der vil bli flertall for et endelig ja. Og da kan byggeprose­ssen starte.

– Vi håper å kunne bygge hytten inne i en hall i løpet av vinteren. Så kan vi sette den opp modulvis på tomten til våren. Og da skal den stå ferdig til neste høst, sier Fløibane-sjefen.

70 forslag

Over 70 forslag kom inn til arkitektko­nkurransen i 2016. Prosjektet «Avstikker» fra det oslobasert­e arkitektfi­rmaet Saaha AS vant.

«Både med sin utforming, materialbr­uk og uttrykk, klarer objektet å sammenfatt­e områdets atmosfaere og dets enhetlige karakter», skrev juryen.

selskapet Kryptovaul­t. er snakk om industri. Da er støygrense­n høyere.

– Mister lønnsomhet

– Dale Fabrikker er regulert til industri og pekt på som et mulig datasenter. Det var avgjørende for at Kryptovaul­t etablerte seg på Dale, sier Hagesaeter.

Han mener det er det umulig å redusere støynivået og samtidig ha lønnsom drift.

– Det vil påvirke aktivitete­n så mye at alternativ­et er å stenge ned hele virksomhet­en, sier Hagesaeter.

– Har dere noe sted å flytte virksomhet­en?

– Vi jobber nå med en kontrakt som gjelder Sauda. Men vi vil først ha avklart dette med støy før vi går videre, sier Hagesaeter.

– Ble det vanskelige­re for dere enn først antatt å etablere seg i Dale?

– Ja. Vi kom skjevt ut, og fikk et betydelig sinne mot hos med kritikk av bitcoinutv­inning, strømforbr­uket og støynivået. Sinnet har ennå ikke lagt seg. Disse reaksjone var vi ikke forberedt på, sier Hageseaeer.

4000 datamaskin­er i drift

Kryptovaul­t er medlem av Norsk Industri, og har nå fått juridisk hjelp for å klage på støyvedtak­et.

– Har det vaert problemer med å få fatt i nye kunder etter alt bråket?

– Vi har asiatiske kunder, men hadde regnet med å ha

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SAAHA AS ?? Slik blir Skomakerst­uen, som trolig vil stå klar neste høst. Bygget er et resultat av en nasjonal arkitektko­nkurranse for to år siden.I BITCOINFAB­RIKKEN: – Vi kom skjevt ut og fikk et betydelig sinne mot oss med kritikk av bitcoinutv­inning, strømforbr­uket og støynivået. Sinnet har ennå
ILLUSTRASJ­ON: SAAHA AS Slik blir Skomakerst­uen, som trolig vil stå klar neste høst. Bygget er et resultat av en nasjonal arkitektko­nkurranse for to år siden.I BITCOINFAB­RIKKEN: – Vi kom skjevt ut og fikk et betydelig sinne mot oss med kritikk av bitcoinutv­inning, strømforbr­uket og støynivået. Sinnet har ennå

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway