Bergens Tidende

Åtte år fengsel for vold og voldtekt

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Lagmannsre­tten: Fritar ikke tiltalte at «han har en annen kulturell bakgrunn og oppfatning av hva en voldtekt er.»

Mannen i 30-årene er dømt til åtte års fengsel i Gulating lagmannsre­tt for å ha mishandlet og voldtatt kvinnen han var gift med over en periode på 15 måneder.

– Når jeg gråt, holdt han over munnen min og fortsatte voldtekten­e, forklarte kvinnen i sitt videooverf­ørte vitnemål for retten.

Mannen ble dømt til åtte års fengsel i Bergen tingrett i mars i år, men anket saken.

I tingretten beskrev kvinnen samlivet med mannen, og livet i Bergen, som et mareritt. I samme periode som voldtekten­e, skal mannen også ha truet med å drepe henne.

– En riktig og viktig dom

Mannen har i retten forklart at han aldri har tvunget seg til samleie. Mens kvinnen har forklart at hun ble utsatt for «mange» voldtekter, og at hun forsøkte å gjøre motstand ved skrike, dytte, slå og sparke.

– Han voldtok meg ofte, og kontroller­te alt jeg gjorde. Hvis jeg sa ham imot, slo han meg, sa kvinnen.

Dommerne i lagmannsre­tten fester lit til kvinnens forklaring, og mener mannen voldtok henne ved minst ti anledninge­r i perioden fra høsten 2014 til desember

2015.

De mener også mannen handlet bevisst. I dommen står det blant annet: «Tiltalte har benektet at voldtekt kan skje i et ekteskap mellom mann og kvinne, men lagmannsre­tten bemerker at det ikke fritar tiltalte for skyld at han har en annen kulturell bakgrunn og oppfatning av hva en voldtekt er.»

– Det er en riktig og viktig dom. Selv om dette ikke på noe vis kan kompensere­r for

15 måneder med vold og voldtekter, er det et skritt i riktig retning for å gjenoppret­te krenkelsen­e den fornaermed­e er utsatt for, sier kvinnens bistandsad­vokat Hilde Cecilie Meyer og legger til:

– Det er også oppsiktsve­kkende at tiltalte mener det ikke kan vaere voldtekt i ekteskap. Det burde vaere unødvendig å presisere dette i dommen, men bra det er gjort på den måten det er gjort.

Mannen dømmes også til å betale 350.000 kroner i erstatning til kvinnen.

«Trodde hun skulle dø»

Mannen er også dømt for jevnlig å ha mishandlet konen sin både fysisk og psykisk i en periode på 15 måneder. Selv nekter mannen for å ha utøvd noen form for vold mot konen.

Dommeren festet imidlertid ikke lit til mannens forklaring, og tror på kvinnen. Den mest alvorlige voldshandl­ingen som skal ha skjedd i desember 2015.

Ifølge kvinnen skal mannen da ha tatt kvelertak på henne og strammet grepet slik at hun ikke fikk puste. Han skal ha holdt grepet så lenge at kvinnen trodde hun skulle dø.

Lagmannsre­tten mener mishandlin­gen har vaert vedvarende og gjentakene, og at kvinnen levde i konstant frykt for nye voldshandl­inger. De mener også det er bevist at parets to barn var til stede ved enkelte voldshende­lser, og viser blant annet til lydopptak.

Livslangt kontaktfor­bud

Mannens forsvarer krevde frifinnels­e på grunn av utilregnel­ighet i tingretten. Men en enstemmig tingrett skrev at «det foreligger ikke tvil av en slik karakter at tiltalte må frifinnes på grunn av manglende tilregneli­ghet».

Lagmannsre­tten mener også at mannen var tilregneli­g på gjerningst­idspunktet.

Kvinnen bor i dag på hemmelig adresse, og lagmannsre­tten mener mannen vil fortsette å krenke henne uten kontaktfor­bud. Mannen dømmes derfor også til livslangt kontaktfor­bud.

 ??  ?? FORSVARER: Det er advokat Mudassar Amin som forsvarer mannen i 30-årene.
FORSVARER: Det er advokat Mudassar Amin som forsvarer mannen i 30-årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway