Bergens Tidende

Overgrepst­iltalt (31) sier han ble hacket

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Funn hos tiltalte avslørte en Ap-politikers mørke liv på nettet. 31-åringen var også en av grunnene til at politiets Dark Room-prosjekt ble startet.

Tiltalte mener noen andre har brukt identitete­n som politiet mener kan knyttes til ham.

Over nyttår må 31-åringen møte i retten, tiltalt blant annet for å ha fått unge gutter til å vise seg frem på webkamera. Han ble pågrepet i hjemmet sitt i Bergen sør, men bor nå i en av omegnskomm­unene.

Onanere foran kamera

Ifølge tiltalen skal mannen blant annet ha sendt overgrepsb­ilder med barn til en 14 år gammel gutt, som motytelse for at tenåringsg­utten viste frem kropp og rumpe.

En enda yngre gutt skal via Skype ha blitt vist bilder og film av seksuelle overgrep mot barn. Så, mener statsadvok­aten i Hordaland, forledet tiltalte den samme gutten til å onanere foran kamera.

I beslaget etter ransakinge­n hos mannen fant politiet cirka 30.000 barneoverg­repsbilder og over 700 videoer med samme type innhold.

Pedofiline­ttverk

31-åringen var ifølge politiet en av de første «Dark Roommennen­e» som ble tatt.

Historien om Dark Roomprosje­ktet begynner å bli velkjent. Det som startet med en politiette­rforsker som bestemte seg for å dykke ned i nettverk av mannlige pedofile på nettet.

Omfanget viste seg raskt å vaere stort, og navnet til den nå 31 år gamle mannen dukket tidlig opp.

For snart tre år siden slo politiet til mot ham. De ransaket hjemmet hans og beslagla både mobiltelef­oner, datamaskin­er og lagringsen­heter. Så begynte de å kartlegge mannens aktivitet og kontakter på nettet.

Bare uker etter at 31-åringen ble arrestert, var Dark Roomgruppe­n en realitet. 25 politifolk ble satt i full sving med å kartlegge de mørke nettverken­e.

Først etter nesten ett år fikk omverdenen vite om den gigantiske politioper­asjonen.

Avslørt gjennom 31-åringen

Én av 31-åringens kontakter skal ha vaert Ap-politikere­n (47) som i disse dager sitter i retten, tiltalt for medvirknin­g til overgrep mot svaert mange filippinsk­e barn.

På første dag av rettssaken mot politikere­n kom det frem at han ble avslørt gjennom

31-åringen skal blant annet ha chattet med en far i 40-årene som tingretten dømte til ni års fengsel for overgrep mot egne døtre.

Overfor denne mannen skal

31-åringen ha gitt seg ut for å vaere en tolv år gammel jente som ønsket seksuell omgang.

– Sto ikke bak

Men var det virkelig 31-åringen som sto bak den ulovlige databruken han beskyldes for? Nei, mener mannen selv. Det forteller hans forsvarer, advokat Einar Råen.

– Han mener han ikke har stått for denne nettaktivi­teten. En problemsti­lling i alle disse sakene er i hvilken grad man er sikker på hvem som egentlig står bak, sier Råen.

– Hva mener han har skjedd? – At noen andre har brukt identitete­n som politiet mener kan knyttes til ham. Han avviser bestemt at han har noe med dette å gjøre. En del faktorer tyder også på det. Blant annet skrives det om egne barn i en periode da han ikke hadde det.

Sier han ble hacket

– Han mener han er blitt hacket? – Ja.

Råen er sterkt kritisk til den lange tidsbruken i saken.

– Det er helt uforståeli­g. At en person som ikke erkjenner straffskyl­d må leve med en uavklart sak over så lang tid, det må bli et sentralt tema i saken. Han satt fem måneder i varetekt og har i tre år nektet skyld.

Tiltalen mot 31-åringen ble tatt ut før sommeren. Til nå har Dark Room-prosjektet ført til at rundt 20 menn er blitt domfelt.

Einar Råen, tiltaltes forsvarer

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? NEKTER: 31-åringens forsvarer, advokat Einar Råen, er sterkt kritisk til tidsbruken i saken. – Han satt fem måneder i varetekt og har i tre år nektet skyld, sier advokaten.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN NEKTER: 31-åringens forsvarer, advokat Einar Råen, er sterkt kritisk til tidsbruken i saken. – Han satt fem måneder i varetekt og har i tre år nektet skyld, sier advokaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway