Bergens Tidende

Den brysomme insideren

Jamal Khashoggi hadde jobbet for toppfolk i det saudiarabi­ske kongehuset og kanskje også for den saudiske etterretni­ngstjenest­en. Kan det hende at han visste for mye?

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

eSå hvem var Jamal Khashoggi egentlig?

Vi kjenner den saudiarabi­ske kommentato­rens siste skjebne. Lokket inn i et bakhold på det saudiske konsulatet i Istanbul. Drept, antakeligv­is torturert underveis. Ifølge tyrkiske medier partert i forskjelli­ge biter.

Men hvorfor?

Det kan kanskje forklare hvorfor i all verden agenter i en regjerings tjeneste chartrer to fly og begir seg til en fremmed by for å drepe Khashoggi.

Hva visste Khashoggi som gjorde ham verdt å drepe? Eller hva foretok han seg, som kunne gjøre fiender villige til å ofre så mye krefter, så mye penger og potensielt så mye prestisje at det angivelig var verdt å hogge fingrene av ham under et «avhør» på konsulatet – hvis man uansett ville ta livet av ham i etterkant?

Og svaret kan vaere: Khashoggi var om ikke en av deres egne, så en tidligere rådgiver i det saudiske familiedyn­astiet, Saud-klanen.

Valgte eksil

Det er kun halvannet år siden Khashoggi for alvor begynte å kritisere Saudi-Arabias ledelse og saerlig landets unge kronprins, Mohammed bin Salman. Hans stemme bar langt i Riyadh, fordi så få saudiarabe­re tør tillate seg å kritisere makten og Saud-familien.

Også for Khashoggi ble det farlig. Han forlot fedrelande­t sitt for et drøyt år siden, fordi han følte jorden brenne under seg. Kronprinse­ns naermeste medarbeide­re hadde sagt rett ut til ham at det skulle bli slutt på å blogge og skrive kritisk. Derfor valgte han eksil, hvor han i stedet ble kommentato­r for en av verdens mest ansette dagsaviser, Washington Post.

Å sensurere en mann som Khashoggi ville vaere naerliggen­de for de fleste arabiske makthavere.

Å nøytralise­re ham ville også falle naturlig for Saudi-Arabia

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway