Bergens Tidende

Trump spiller migrantkor­tet før mellomvalg­et

- ELISABET SVANE elisabet.svane@pol.dk

Mens migranter fra Honduras beveger seg mot USAs sørlige grense, snakker Trump om terror og IS – og minner om at det snart er valg i USA. Det kan likne på valgkamper i Europa, hvor migranter og flyktninge­r har spilt en sentral rolle.

Når han snakker til politiske fiender, og venner for den saks skyld, er USAs president Donald Trump både udiplomati­sk, utilslørt og ofte uforskamme­t. Han legger ikke skjul på mye – og det gjør han heller ikke når han snakker om sin egen politiske strategi og motivene bak.

Så når han nå tordner mot ulovlige innvandrer­e med henvisning til folkemasse­ne – karavanen, som de blir kalt – som beveger seg opp gjennom Mexico med kurs mot USA, prøver han ikke engang å dekke over at det også handler om mellomvalg­et 6. november.

Etter to år med Donald Trump i Det hvite hus er Republikan­erne, som i dag har flertall i både Representa­ntenes hus og i Senatet, under press på meningsmål­ingene. Og selv om mange ikke tror på målingene, er det likevel et instrument som tar mye plass internt i partienes valgkamper.

Så når Donald Trump tvitrer om nettopp karavanen, og i det hele tatt advarer mot folk som prøver å komme seg ulovlig inn i USA, minner han også om at det snart er valg og spiller innvandrin­gskortet i samme slengen.

Ingen andre har sett dem

Han gjør imidlertid mer enn det, fordi han spiller det sammen med terrorkort­et når han skriver at det inne i mengden av flyktende mennesker, hvorav svaert mange er fra Honduras, også finnes kriminelle og folk fra Midtøsten. Underforst­ått IS.

Det siste er det riktignok ingen andre som har kunnet bekrefte, skriver New York Times, som bl.a. har snakket med USAs antiterror­myndighet. En embetsmann sier til avisen at de ikke har beviser på at medlemmer av IS eller andre terrorgrup­per med islamistis­k bakgrunn har prøvd å krysse USAs sørlige grense. Han vil ikke stå frem med navn, siden han ikke har lov til å uttale seg.

Tidligere denne måneden sa Guatemalas president, den tidligere TV-komikeren Jimmy Morales, at Guatemala hadde pågrepet rundt 100 personer med forbindels­e til terrororga­nisasjoner, deriblant IS. Samtidig sa han også at samtlige hadde blitt sendt tilbake til sine hjemland.

Ordene falt under en konferanse i Washington, naermest i en bisetning. Konferanse­n handlet om sikkerhet i MellomAmer­ika. Foruten Guatemala og USA var også El Salvador, Mexico og Honduras til stede. Emnet var migrasjon, men også i stor grad narkotika, som er et større tema enn islamistis­k terror i denne delen av verden.

Da Jimmy Morales’ bisetning havnet hos Fox News, havnet den sammen med Trumps tweet, og så hadde den plutselig blitt en hovedsetni­ng.

Obama og Bush ville ikke

Under valgkampen i 2016 var det Donald Trump som brøt med sedvanen om ikke å sette terror i forbindels­e med religion. Det gjorde ikke tidligere president George W. Bush etter 11. september 2001, og det ville ikke tidligere president Barack Obama gjøre, selv om flere unge, amerikansk­e muslimer ble radikalise­rte i hans tid som president.

Tvert imot skilte han begrepene terrorisme og religion ytterliger­e under en konferanse i 2015, til mange velgeres frustrasjo­n. Som forfattern­e Vivian Jordansen og Kristian Mouritzen skriver i sin bok «Den 2. amerikansk­e borgerkrig», splittet det amerikaner­ne i to. Ved valget året etter stakk Trump av med den vinnende halvdelen. Nå er emnet på vei inn igjen rett før et valg.

Det er et fenomen som er velkjent i europeisk politikk, deriblant i Danmark.

I Danmark har naer sagt alle valg siden 2001, hatt innvandrin­gspolitikk på programmet. Kun i 2011, under finanskris­en, handlet det om økonomi. Ellers har ingen emner kunnet trumfe innvandrin­gspolitikk­en hos partiene. Helt tilbake i 2001 tok danske Venstre av seg hanskene og inntok en streng innvandrin­gspolitisk holdning, som få år i forkant hadde vaert utenkelig. Partiets valgstrate­ger hadde imidlertid sett hvilken vei den folkelige vinden blåste.

Ved valget i 2015 ble Venstre enda strengere i innvandrin­gspolitikk­en, selv om partileder og statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen ellers hadde prøvd å slakke litt på de stramme båndene til Dansk Folkeparti.

EU enige om å vaere uenige

Det ga et løft på meningsmål­ingene – naermest på minuttet – og Venstres topp ble minnet om at veien til statsminis­terens kontor igjen gikk via en streng innvandrin­gspolitikk.

På EU-nivå har den europeiske menneskeka­ravanen fra 2015 også blitt symbolet på et uløselig, politisk problem, som har vaert et fast punkt på mange toppmøter og ofte har fått kveldstime­r til å bli nattetimer, selv om antallet asylsøkere i dag har falt til en brøkdel. Det har ikke endret på den politiske diskusjone­n.

Seinest i juni, da man nådde så langt at man ble enige om at man var uenige. Da man innså at selv om det fortsatt ligger et forslag om å fordele flyktninge­r og migranter mellom medlemslan­dene, vet alle godt at det aldri kommer til å skje.

Det finnes land som ikke liker det. Danmark, for eksempel, men danskene har forbehold, så de er uansett ikke med. Dessuten finnes det land som sier nei, mener nei og vil stemme nei, hvis det kommer så langt. Det er land som Polen og Ungarn. Og derfor blir det ikke noe av det. Blant EUs medlemslan­d har flere valg blitt vunnet av innvandrin­gspolitisk­e partier. I vår gjenvant Viktor Orbán og hans Fidesz-parti makten i Ungarn, Lega kom i regjering med Femstjerne­rsbevegels­en i Italia, mens partier som Sverigedem­okraterna i Sverige, Dansk Folkeparti i Danmark og AfD i Tyskland har gjort gode valg de siste årene, riktignok uten å havne i regjering.

De spilte alle innvandrin­gskortet. Nå ligger det i Trumps

hånd.

 ?? FOTO: EDGARD GARRIDO, REUTERS ?? KARAVANE: Tusenvis av migranter fra Honduras prøver å ta seg til USA. Her venter noen av dem på at broen som binder Mexico og Guatemala sammen i byen Hidalgo skal åpne.
FOTO: EDGARD GARRIDO, REUTERS KARAVANE: Tusenvis av migranter fra Honduras prøver å ta seg til USA. Her venter noen av dem på at broen som binder Mexico og Guatemala sammen i byen Hidalgo skal åpne.
 ?? FOTO: DAVID MOIR, REUTERS ?? 6. november er det mellomvalg i USA til både Representa­ntenes hus, Senatet og til lokale valg i hver enkelt delstat. Det heter mellomvalg fordi det holdes mellom to presidentv­alg.Alle 435 seter i Representa­ntenes hus, Kongressen­s ene kammer, skal fordeles ved valget.35 medlemmer av Senatet, «det øvre kammeret», går til valg. Det finnes totalt 100 senatorer som velges for seks år av gangen.I 36 stater er det også guvernørva­lg. 'essuten holdes det tusenvis av andre lokale valg, som avgjøres 6. november. VALG: Når Trump tvitrer om karavanen, spiller han innvandrin­gskortet i samme slengen.
FOTO: DAVID MOIR, REUTERS 6. november er det mellomvalg i USA til både Representa­ntenes hus, Senatet og til lokale valg i hver enkelt delstat. Det heter mellomvalg fordi det holdes mellom to presidentv­alg.Alle 435 seter i Representa­ntenes hus, Kongressen­s ene kammer, skal fordeles ved valget.35 medlemmer av Senatet, «det øvre kammeret», går til valg. Det finnes totalt 100 senatorer som velges for seks år av gangen.I 36 stater er det også guvernørva­lg. 'essuten holdes det tusenvis av andre lokale valg, som avgjøres 6. november. VALG: Når Trump tvitrer om karavanen, spiller han innvandrin­gskortet i samme slengen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway