Bergens Tidende

Skal jobbe for å øke andelen kvinner

-

Et nytt, stort samarbeid i Hordaland vil øke andelen kvinner i idretten. – Alle som har kommet seg noe sted er blitt satset på en eller annen gang, sier Lise Klaveness.

Det jobbes mer enn noen gang for å få flere kvinner i idretten og onsdag var et nytt steg på veien for å nå målet.

Hordaland Idrettskre­ts, Idrettscam­pus Bergen, NFF Hordaland og NHF Region Vest har gått sammen for å skape et nettverk med et klart mål for øye: Andelen jenter i idretten skal økes.

Nettverket som partene har valgt å kalle «Balanse», inviterte onsdag til kick off med flere profiler på talerstole­n. I overkant av 80 mennesker fra idretten i Hordaland var i publikum.

Livet i fotballen

Lise Klaveness startet kvelden og snakket om sin vei fra fotballspi­ller til direktør for eliteavdel­ingen i NFF.

– Kvinner idretten er et tema jeg er veldig engasjert i, men et tema jeg synes er vanskelig å snakke om. Det at jeg er kvinne er ikke førende for valgene jeg tar i hverdagen, var åpningsord­ene fra Klaveness.

Hun fortalte forsamling­en om hva som har preget hennes liv som blant annet fotballspi­ller, jurist og ekspertkom­mentator på NRK.

– Som dommer tenker jeg aldri at jeg er kvinne. Men i fotballen er det veldig ofte et tema, forteller Klaveness.

Viktig med støttespil­lere

Klaveness peker på viktighete­n av å finne støttespil­lere i vanskelige perioder. Og hun legger vekt på viktighete­n av å vaere bevisst på å gi kvinner en sjanse i idretten.

– Det er veldig lett å tenke at «han er best», men hvis man gjør det hele tiden, hopper man over sjansen til å gi noen muligheten. Alle som har kommet seg et sted, er blitt satset på en eller annen gang, påpeker Klavenes.

På bakgrunn av dette har hun et klart råd til klubbene og idrettslag­ene.

– I den grad man skal besette posisjoner og i bredden, sørg for å ha balanse i kandidatre­gnskapet. Man må gjerne overbevise kvinnene litt, men man får gjerne en annen konkurrans­e om posisjonen­e der ute, avslutter Klaveness.

Må starte i breddeidre­tten

Neste på talerstole­n var bystyrerep­resentant Pål Hafstad Thorsen. Han delte situasjone­r han hadde opplevd i sine over 20 år i politikken. Alt fra menn i idretten som ikke ville ta imot vaffeljern i gave, til viktige idrettsmøt­er med kun menn i salen.

– Dette er ting som jeg synes var veldig merkelig, sier Thorsen.

Han trekker frem flere samfunnsom­råder hvor kvinner er underrepre­sentert, og mener det i idretten er viktig å starte i bredden for å få en endring.

– Klarer vi å rekruttere flere jenter til breddeidre­tten, er det større forutsetni­nger for at de når eliten, og at de vil ta ansvar i idretten. Så er det viktig å skape gode nettverk mellom kvinner som er ledere i dag, som går foran som forbilder og rekruttere­r flere kvinner inn i idretten, sier Thorsen.

– Ikke vaer redd

Et av disse forbildene er Vibeke Johannesen. Hun startet i salgsavdel­ingen i Brann og er nå daglig leder på fjerde året i klubben.

Johannesen er én av to kvinnelige daglige ledere i norske eliteserie­klubber. Den andre er Tove Moe Dyrhaug i Rosenborg.

– En kollega i Trondheim har vaert veldig nyttig, og vi hjelper hverandre til å bli bedre. Selv om vi søndag vil vaere bitre fiender i to ganger 45 minutter, sier Johannesen til stor begeistrin­g fra salen.

Johannesen­s fire år har bydd på utfordring­er.

– Det er jeg som må ta de upopulaere valgene, det er ikke alltid like lett å vaere daglig leder, innrømmer Johannesen.

En viktig del av laeringen for den daglige lederen har vaert å tørre. Derfor var det også hennes viktigste budskap til andre.

– Ikke vaer redd for å gå inn i en posisjon eller rolle selv om du ikke har full kontroll. Vil du noe, bruk folk rundt deg og si at «dette har jeg lyst til å gjøre». Det er lov ikke å ha full kontroll, sier Johannesen.

 ??  ?? IDRETTSPRO­FIL: Lise Klaveness var en av de kvinnelige profilene som fortalte sin historie til idretten i Hordaland onsdag.
IDRETTSPRO­FIL: Lise Klaveness var en av de kvinnelige profilene som fortalte sin historie til idretten i Hordaland onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway