Bergens Tidende

– Hordaland burde hatt fem-seks lag i 2. divisjon

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

For fotballede­re i Hordaland er det ikke så viktig hvem av Sotra og Fyllingsda­len som rykker opp fra 3. divisjon. Det viktigste er at én av klubbene gjør det.

Det er ikke bare på Brann Stadion det spilles viktige fotballkam­per i helgen. På andre siden av Sotrabrua blir det lørdag avgjort om det blir Sotra SK eller FK Fyllingsda­len som rykker opp til 2. divisjon.

Etter en svaert jevn tetstrid i avdelingen hele sesongen, er de to klubbene fra Hordaland nå de eneste som har en teoretisk mulighet til å vinne serien. Og de fiktive manusskrib­entene av dette dramaet har selvsagt sørget for at de møtes i siste runde.

Hjemmelage­t Sotra har to poeng å gå på, de klarer seg med uavgjort. Bortelaget Fyllingsda­len må vinne.

Ingen lag i 2. divisjon

Men for dem som jobber med fotballen i Hordaland, og ikke har følelser investert i noen av klubbene, spiller selve resultatet en mindre rolle. De har vunnet uansett.

For etter én sesong uten et eneste lag på Norges tredje høyeste nivå, vil opprykket til Sotra eller Fyllingsda­len vaere svaert kjaerkomme­nt.

– Vi er veldig glade for at ett av våre lag rykker opp. Det er viktig for tilbudet i regionen, spillerutv­iklingen og interessen generelt, sier Knut Berge, daglig leder i Hordaland Fotballkre­ts.

Han mener det bare skulle mangle.

– Det er 60 lag på de tre øverste nivåene i Norge, og nå kommer vi til å ha fire av dem. Ideelt sett burde vi kanskje hatt seks. Det ville gjenspeilt aktivitets­nivået i kretsen bedre, sier Berge.

– 3. divisjon er hobby

Nest-Sotra-trener Steffen Landro er enig. Han mener det er skammelig at en så stor fotballkre­ts som Hordaland ikke har hatt flere lag på nivå tre.

– Det er blitt gjort et svakt stykke arbeid over tid, og det er vi blitt straffet for. Nå må vi få opp et 2.-divisjonsl­ag som er godt nok til å vaere der over tid, så må flere følge etter i årene som kommer. Det er ekstremt viktig for 1.-divisjonsk­lubbene og Brann. Vi burde jo hatt femseks lag i 2. divisjon, sier han. – Hvorfor er det så viktig?

– 3. divisjon er hobby. 2. divisjon er en skikkelig serie, som det går an å hente spillere fra, sier han.

Den frittalend­e treneren bruker mye tid på å se kamper fra lavere nivåer enn det NestSotra er på. Inntrykket han har dannet seg av 3. divisjon, er at nivået der er betydelig lavere enn i 2. divisjon.

– Vi bør helst unngå å hente spillere fra 3. divisjon, for det spranget er for stort. Hverdagen deres blir jo snudd på hodet når de kommer til 1. divisjon. Det er en helt annen intensitet på trening og kamp. Det er ren gambling å hente dem, sier han, og fortsetter:

– Spillere som preger 2. divisjon, derimot, de er vi tryggere på. Det er jo en serie de fleste lagene i 1. divisjon og Eliteserie­n leter etter unge spillere i. Spranget derfra er ikke like stort.

Brann jubler

Branns sportssjef, Rune Soltvedt, synes også spranget er for stort. Sportsklub­ben har nå flere unge spillere som kunne vaert gode nok for 2. divisjon, men som ennå ikke er klare for 1. divisjon.

De har i år manglet det riktige tilbudet.

– Brann 2 spilte lenge i 2. divisjon, og det var en viktig utviklings­arena for dem. Mange av dem er jo blitt toppspille­re i dag, sier Soltvedt.

Han tenker på den gylne generasjon­en med Andreas Vindheim, Bård Finne og Kasper Skaanes i spissen.

– Vi har savnet den arenaen i egen klubb, og i hvert fall i hordalands­fotballen. Og det som gagner hordalands­fotballen, gagner også Brann, sier Soltvedt, som vil gå i dialog med klubben som rykker opp om eventuelle utlån av spillere.

– Vi ønsker å ha en rød tråd i talentutvi­klingen, og da er det viktig at vi kan påvirke den. Derfor ønsker vi helst å låne ut spillere til lokale klubber, slik at vi kan følge med og ha dem med på treninger med vårt A-lag innimellom, sier han.

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? JAKTER OPPRYKK: Knut Haga (til v.), Tommy Knarvik (i midten) og Bendik Kristoffer­sen i Sotra SK kan rykke opp til 2. divisjon lørdag.
FOTO: RUNE SAEVIG JAKTER OPPRYKK: Knut Haga (til v.), Tommy Knarvik (i midten) og Bendik Kristoffer­sen i Sotra SK kan rykke opp til 2. divisjon lørdag.
 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? MENER KLUBBENE MÅ GÅ I SEG SELV: Steffen Landro mener det burde vaert langt flere lokale lag i 2. divisjon enn det er nå. Han mener klubbene har gjort en for dårlig jobb.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE MENER KLUBBENE MÅ GÅ I SEG SELV: Steffen Landro mener det burde vaert langt flere lokale lag i 2. divisjon enn det er nå. Han mener klubbene har gjort en for dårlig jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway