Bergens Tidende

Fyllingsda­len Teater står på kanten av stupet

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Fyllingsda­len Teater sliter økonomisk. Nå håper teatersjef­en å få egen post på statsbudsj­ettet for å redde driften i 2019.

Fyllingsda­len Teater mottar totalt en million kroner i offentlige driftsmidl­er, fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskomm­une. Men det er ikke nok, ifølge teatersjef Jørn Kvist.

– Fyllingsda­len Teater er det eneste private barne- og ungdomstea­ter i landet som eier og drifter eget teater. Likevel har det ikke vaert prioritert å gi oss en sikker økonomisk fremtid, sier han.

Reddet av milliardae­r

I 2014 og 2016 sto teatret også på kanten av stupet. Da var pengegaver fra en av byens milliardae­rer – totalt 700.000 kroner – som reddet økonomien. Kvist ønsker ikke å avsløre hvem giveren er.

– Men vi kan ikke belage driften på slike gaver, sier han.

Totalbudsj­ettet er på cirka syv millioner kroner. Av disse utgjør kostnader til drift – de utgifter som er konstant og ikke endrer seg – cirka 2,5 millioner. Resten fordeles på teaterets prosjekter.

– Med andre ord: I januar hvert år mangler teateret 1,5 millioner kroner. Dette skal dekkes inn primaert gjennom overskudd fra teaterets forestilli­nger. Dermed blir det er rotterace hvert år, sier Kvist.

150–160 forestilli­nger gjennomfør­es årlig. Disse må ha et belegg på minst 70 prosent for at det skal bli penger i kassen.

– Vi har aldri råd til å feile. Det påvirker selvfølgel­ig programmer­ingen. Nå er vi bakpå igjen. For andre gang har vi søkt om støtte til drift over statsbudsj­ettet og er dessverre ikke blitt prioritert i år heller. En post på 1,5 millioner årlig hadde gitt oss forutsigba­rhet og trygghet, sier Kvist.

Må betale regningene

Fyllingsda­len Teater hadde et årsresulta­t på 595.000 kroner i 2017. I år viser halvårsres­ultatet et underskudd på 800.000 kroner.

– Det er om høsten vi tjener penger. Hvis ikke «Brødrene Løvehjerte» hadde solgt så mange billetter nå, kunne vi ikke betalt regningene, sier Kvist.

I begynnelse­n av desember er han invitert til å snakke med hordalands­benken på Stortinget. Det er trolig for seint til å komme med på neste års budsjett.

– Kulturmeld­ingene har mange flotte ord om barn og unge. Vi etterlyser vilje og evne til å sørge for at et av regionens viktigste klekkeri for unge talent sikres, slik man har klart med så mange andre kulturinst­itusjoner, sier Kvist.

Han mener at Fyllingsda­len Teater driver er en av landets største breddeorga­nisasjoner innen scenekunst for barn og unge. Cirka 300 unge under 21 år er engasjert årlig.

– Foruten teaterdrif­ten driver vi landets kanskje best spissede talentutvi­klingsprog­ram innen film/TV med blant andre NFI og Vestnorsk Filmsenter som samarbeids­partnere. Sirkusskol­en har bidratt til aktivitet i hele fylket, sier Kvist.

– Komplett ubegripeli­g

Om Fyllingsda­len Teater ikke overlever 2019, ryker også ti årsverk for byens frilansere (fordelt på 38 kontrakter i fjor).

– Det burde også vaere gjenstand for bekymring. Jeg er overbevist om at det for de fleste bergensere, som tross alt har et forhold til oss, er komplett ubegripeli­g at det ikke skulle vaere mulig å få dette til. Vi snakker her om et meget nøkternt beløp, mener Kvist.

Bergenspol­itiker Silje Hjemdal represente­rer Frp på Stortinget. Hun sitter også i familie- og kulturkomi­teen, som blant annet jobber med de nasjonale kultursake­ne.

Hjemdal kjenner godt til utfordring­ene på Fyllingsda­len Teater. Og hun jobber for at staten skal engasjere seg økonomisk.

– Teateret er en berikelse for store og ikke minst små. Mye av teaterets drift er basert på viktig frivillig innsats, og jeg vet at et lite driftstils­kudd kan bety mye. De er en minst like god kandidat som de andre teatrene på Vestlandet som mottar driftsstøt­te, men det er vanskelig å komme gjennom nåløyet i et kulturbuds­jett, sier Hjemdal.

Hun har likevel ikke gitt helt opp:

– For å si det slik: Det skal i hvert fall ikke stå på meg.

 ?? ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON ?? OPPTUR: «Brødrene Løvehjerte» gjør at Fyllingsda­len Teater kan betale regningene sine.
ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON OPPTUR: «Brødrene Løvehjerte» gjør at Fyllingsda­len Teater kan betale regningene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway