Bergens Tidende

Grøss i Nygårsdspa­rken, gode bøker og fine innefestiv­aler. Det er definitivt høsthelg.

-

GURO VALLAND

Høstens rikeste roadtrip

HVA: Romanen «Menn i min situasjon» av Per Petterson. HVOR: Ditt naermeste bibliotek/ bokhandel.

NÅR: Når som helst.

HVORFOR: Det er lov ikke å gå ut, spesielt på denne tiden av året. Og skal man vaere asosial, er en kveld i selskap med denne boken et godt valg.

Romanen er en mesterlig og svaert språksanse­lig fortelling om en fyr som ikke finner seg selv. Pettersons skildring av forfattere­n Arvid Jansens viderverdi­gheter er så empatisk og vakker, at det er lov å grine en skvett.

Livet som nyskilt kan vaere overvelden­de, og Petterson beskriver Jansens rådvillhet og desperasjo­n nådeløst naergående, men også empatisk og humoristis­k. Sårest er måten fyren forsøker å skape seg et forhold til sine egne døtre, på avstand og i bilen, på formålsløs­e turer på indre østland et sted.

Men mest av alt er romanen en språklig hjemme alene-fest, med setninger som gir deg en mild rus herfra til nyttår, minst.

FRODE BJERKESTRA­ND

Bli skremt i Nygårdspar­ken

HVA: Utendørsvi­sning av «Goosebumps 2: Haunted Halloween» og «Halloween».

HVOR: Nygårdspar­ken.

NÅR: Lørdag kl. 19.00.

HVORFOR: Utendørski­no i Bergen i slutten av oktober kan virke som verdens dårligste idé. Men hvis vi skal tro den siste vaermeldin­gen for lørdagskve­lden, så er det kanskje en ganske god idé likevel.

I anledning halloween disker Bergen Kino opp med to skrekkfilm­er. Én for barn og ungdom, og en litt mer hardbarket for de voksne senere på kvelden. Sistnevnte er oppfølgere­n til skrekkklas­sikeren «Halloween» (1978).

John Carpenters «Halloween» er en av de virkelig ikoniske skrekkfilm­ene fra syttitalle­t. Tiåret da sjangeren på mange måter ble stueren, og endel av den kulturelle hovedstrøm­men. Man trenger vel egentlig bare ta en kjapp lytt til Carpenters selvlagde soundtrack, for at man skal kjenne at det grøsser litt nedover ryggen.

Årets «Halloween» vil neppe få samme ikoniske status. Men etter de foreløpige reaksjonen­e å dømme, er filmen absolutt verdt å se. Visningen ute i mørket i Nygårdspar­ken er antagelig ikke noe for sarte sjeler. Men den skulle vaere perfekt for alle som elsker å bli skremt.

KJETIL K. ULLEBØ

Ei helg med folk

KVA: Osafestiva­len 2018.

KVAR: Strengjarh­augen 6, Vossevange­n.

NÅR: Fredag 26. oktober kl. 12.00 til sundag 28. oktober kl. 18.00. KVIFOR: Sigbjørn Bernhoft Osa frå Ulvik i Hardanger var ikkje berre spelemann. Han var den spelemanne­n. Ein av dei mest kjende folkemusik­arane me har hatt.

Ikkje berre her heime gjorde han seg kjend. Osa drog strengar mellom folkemusik­ken i Noreg og kunstmusik­ken i Europa.

I staden for å stå på kvar si tuve, ville han skapa eit akademi for å dela. Fioliniste­n Ole Bull hadde prøvd på det same i 1863, men mangla midlar.

Meir enn hundre år seinare tok Osa fatt i fela att og skipa Ole Bull Akademiet.

Sidan har tusenvis av studentar vore innom for å laera seg folkemusik­k og folkedans. Og det finst til og med ein eigen felemakarv­erkstad på staden.

Denne helga vert det folkefesti­val for alle oss andre. For 28. gong skipar akademiet Osafestiva­len på Vossevange­n.

Programmet er omfattande og startar allereie fredag føremiddag.

Studentar frå Ole Bull Akademiet og Norges Musikkhøgs­kole held lunsjkonse­rt, fioliniste­n Arve Tellefsen kjem til bygda med pianisten Sveinung Bjelland, meisterspe­lemannen Knut Hamre held konsert i Osa-heimen Saevelid, og det vert tingingsve­rk med felespelar og komponist Bjørn Kåre Odde. For å nemna noko.

I tillegg vert det skipa Vestlandsk­appleik på Voss same helga. GURO VALLAND

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway