Bergens Tidende

Skatt på arv er ikke bare for sosialiste­r

- AUGUST SIMONSEN

Leder for Bergen Unge Venstre skal slippe å betale skatt på verdiene hun arver, mens en sykepleier må skatte av hver eneste krone hun tjener. Hvordan kan det vaere riktigere å beskatte innsats enn flaks?

SAERLIG HÅPER JEG at mitt eget parti, Venstre, vil støtte arveskatte­n. Ikke fordi vi som SV og Rødt har et ønske om å øke det totale skattetryk­ket, men fordi vi alltid bør se etter fornuftige endringer som kan gjøre skattesyst­emet bedre. Spørsmålet om skatt på arv er ikke et spørsmål om hvor mye vi skal skatte, men om hva som bør beskattes. En av fordelene med skatt på arv er at den påvirker atferd og økonomiske beslutning­er i mindre grad enn andre skatter, som for eksempel inntektssk­atten. Hvis inntektssk­atten blir for høy, vil mange velge å jobbe mindre, og verdiskapn­ingen går ned. Skatt på arv har ikke den samme negative effekten, fordi den ikke gir folk et insentiv til å arbeide mindre. Det er derfor fornuftig å innføre skatt på arv og samtidig senke inntektssk­atten for vanlige folk.

VI TRENGER EN arveskatt, men den den nye arveskatte­n må utformes på en annen måte enn den gamle arveavgift­en som ble avviklet i 2014. En rettferdig arveskatt må vaere progressiv, og den må ha et mye høyere bunnfradra­g enn det gamle på 470.000 kroner.

At den gamle arveavgift­en var dårlig utformet, kan ikke brukes som argument mot at det er prinsipiel­t riktig å beskatte arv.

 ??  ?? ARVESKATT: Spørsmålet om skatt på arv er ikke et spørsmål om hvor mye vi skal skatte, men om hva som bør beskattes, skriver August Simonsen.
ARVESKATT: Spørsmålet om skatt på arv er ikke et spørsmål om hvor mye vi skal skatte, men om hva som bør beskattes, skriver August Simonsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway