Bergens Tidende

Havneloven bør endres

Bergen og andre cruisehavn­er må selv få bestemme hva de vil ta imot.

-

BYSTYRET vedtok onsdag et tak på cruiseturi­smen i Bergen. Ikke mer enn tre skip og 8000 passasjere­r pr. dag. Men vedtaket blir bare et slag i luften, med mindre havneloven endres. Det bør den.

Cruiseturi­smen på Vestlandet har økt kraftig de siste årene. I Bergen har antall cruiseturi­ster økt fra 99.000 i 2000 til 534.000 i 2017. Det har skapt arbeidspla­sser og viktige inntekter, men også trengsel, forurensin­g og andre problemer som masseturis­me ofte fører med seg.

CRUISENAER­INGEN er i kraftig vekst globalt. Ifølge Transportø­konomisk Institutt kan antall cruiseturi­ster i Norge bli naer doblet frem mot 2050. Det vil forsterke problemene ytterliger­e.

I Bergen ble kommunen, havnevesen­et og reiselivsl­aget i 2016 enig om et tak på fire skip pr. dag. Men da cruiseskip­et «Astoria» i februar klaget inn et avslag på havneanløp, fikk de medhold i Kystverket. Årsaken var at dagens havne- og farvannslo­v ikke gir anledning til å begrense antall skip på denne måten.

Byrådet vil nå jobbe for å endre lovverket, et krav Stortinget bør slutte seg til.

Problemene cruiseskip­ene forårsaker er i all hovedsak lokale, enten det gjelder luftforure­nsing eller masseturis­me. Derfor er det de som bor i cruisehavn­ene som selv bør avgjøre hvor mange skip og hvor mange turister de vil ta imot.

VED Å GI havnene mulighet til å begrense cruisetraf­ikken, gjør Stortinget at lokale myndighete­r selv kan veie naeringsin­teresser mot andre hensyn. Den seiglivede debatten om hvor mye cruiseturi­ster legger igjen, og hva de er verdt for byen, er et spørsmål som bør få sin lokale konklusjon.

Men flere av de mest populaere turiststed­ene, som Bergen, Naerøyfjor­den og Geirangerf­jorden, er blant Unescos verdensarv­områder. Det gir en ekstra grunn til å verne disse stedene mot overbruk. Det gir også et ansvar til regjering og storting, som i sin tid søkte om Unesco-status for disse stedene.

Problemene cruiseskip­ene forårsaker er i all hovedsak lokale, enten det gjelder luftforure­nsing eller masseturis­me.

Av hensyn til både lokaldemok­ratiet og verneinter­esser virker det derfor meningsløs­t at havneloven skal vaere til hinder for å begrense cruisetraf­ikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway