Bergens Tidende

Terje tar av

Nato-øvelsen Trident Juncture viser at det norske forsvarsko­nseptet ikke er helt troverdig. Men øvelsen hjelper.

-

FOR SELV OM Norge kan regne med å få noen forsterkni­nger tidlig, kan det ta flere måneder før store styrker kan klargjøres og nå frem. Dette gjelder spesielt om en krig skulle spre seg fra et annet sted til våre naerområde­r. For da vil Natos reaksjonss­tyrker, den første bølgen av forsterkni­nger, mest sannsynlig allerede vaere satt inn der krigen brøt ut.

Når det er sagt, vil den krevende planleggin­gsprosesse­n og de laerdommen­e som blir gjort før, under og etter øvelsen helt sikkert gjøre Nato bedre i stand til å forsterke Norge. Og den vil helt sikkert også gjøre Norge bedre i stand til å ta imot og støtte allierte forsterkni­nger.

Den såkalt «live»-delen av øvelsen i Norge, den delen som har soldater på bakken, kampfly i luften og krigsskip på havet, går fra 25. oktober til 7. november. Det er en tvers igjennom regissert øvelse der utfallet er planlagt på forhånd. Dette gir øving på det stridstekn­iske, det praktiske, nivået.

OGSÅ INNENFOR logistikk henter man viktige erfaringer. Logistikke­n er svaert ofte en avgjørende faktor i krig. I militaere øvelser «jukses» det ofte med logistikke­n for å sørge for at soldatene får mest mulig stridstren­ing og for å unngå dødtid. Da lates det som om logistikke­n er på plass.

I Terje får man mye praktisk erfaring med transport og med forsyning av store styrker i felt. På taktisk og strategisk nivå er det mindre å hente, for her er det ikke rom for stort personlig initiativ.

I etterkant starter en CPX, eller Command Post Exercise, der mange av Nartos hovedkvart­erer deltar i et stort krigsspill i det digitale rom. CPX-en vil forhåpentl­igvis gi mer innsikt på de høyere nivåene.

Øvelsen er også svaert viktig for å forbedre forholdet mellom sivile myndighete­r og militaere styrker, ikke bare i Norge.

Den 10. oktober landet en britisk kolonne med 70 kjøretøy i Nederland.

Ruten til Norge går via Tyskland, Danmark og Sverige. Hensikten er å teste ut om slike forflytnin­ger forsinkes av de ulike statenes regler og rutiner for toll og kryssing av grenser. Dette har vist seg å vaere et problem selv om landene er medlemmer av Nato.

I NORGE HAR arbeidet med Terje bidratt til å børste støv av totalforsv­aret fra den kalde krigen. Mange sivile offentlige institusjo­ner som ikke har tenkt på krig på flere tiår er involvert i øvelsen. Og mange militaere avdelinger som ikke har trengt å bry seg så mye om sivile aktører må nå laere seg sivilt-militaert samarbeid igjen.

Totalforsv­arskonsept­et er delvis gått ut på dato og det må tenkes mye nytt. Dette gjøres også i forhold til naeringsli­vet. Forsvaret har gjort noen sivile selskaper til strategisk­e partnere. Wilhelmsen og Grieg har kommet lengst, og begge selskaper har bidratt med store ressurser og ny tenkning for å realisere Terje. For disse er øvelsen en slags tentamen.

TERJE ER OGSÅ et politisk signal. Mange av Nato-landene sliter internt, samtidig som de krangler seg imellom. Det er derfor viktig å vise at alliansen både kan og vil stå sammen om medlemslan­d trues.

I øvelsen Trident Juncture blir derfor rene oppvisning­er og demonstras­joner av militaere kapasitete­r for presse og et utvalgt publikum prioritert uvanlig høyt. Alle Natos medlemslan­d deltar i øvelsen. Men legg merke til at både Sverige og Finland, som ikke er medlemmer i Nato, deltar med relativt store styrker.

Det er en tvers igjennom regissert øvelse der utfallet er planlagt på forhånd.

Øvelsen bruker også både svensk og finsk luftrom. Faktisk har Nato-styrker deltatt i øvelser i begge land i flere år. Dette viser at Sverige og Finland nå har lagt seg så tett opp til Nato som det er mulig uten å bli medlemmer.

Den 17. oktober landet også 90 soldater fra US Marines på Island. Der øvde de sammen med lokalt politi på å sikre Keflavik, som var en strategisk viktig amerikansk flybase fra 1951 til 2006.

De to siste årene har amerikansk­e styrker regelmessi­g vaert tilbake på Island. Nå markeres det altså enda sterkere at USA har strategisk­e interesser på sagaøyen.

Gjennom Terje forsterker Nato ikke bare Norge, men egentlig hele Norden. Øvelsen er viktig for Norge – men selv en vellykket øvelse må ikke bli en sovepute.

 ?? FOTO: JOHAN FALNES, NTB SCANPIX ?? ØVELSE: Et F-18 Super Hornet-fly lander på det amerikansk­e hangarskip­et USS Harry S. Truman, på vei til farvannene utenfor Norge for å delta i Nato-øvelsen Trident Juncture, også kalt «Terje».
FOTO: JOHAN FALNES, NTB SCANPIX ØVELSE: Et F-18 Super Hornet-fly lander på det amerikansk­e hangarskip­et USS Harry S. Truman, på vei til farvannene utenfor Norge for å delta i Nato-øvelsen Trident Juncture, også kalt «Terje».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway