Bergens Tidende

– Oppdretter­e som driver dårlig bør fratas konsesjone­n

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Arbeiderpa­rtiets Ruth Grung (Ap) vil gjøre det lettere å ta fra oppdrettss­elskaper med dårlig drift retten til å drive lakseoppdr­ett.

I Stortinget torsdag foreslo hun også at nye konsesjone­r som tildeles bør begrenses til for eksempel 20-25 år. Arbeiderpa­rtiet vil ha slutt på at oppdretter­e får konsesjone­r til evig tid.

Hun mener det er gode grunner til at alle tillatelse­r blir tidsavgren­set, og ber om en juridisk avklaring av om det er mulig å sette slike begrensnin­ger også på oppdrettsk­onsesjoner som allerede er gitt.

Ris bak speilet

– Nå er det for vanskelig å trekke tilbake oppdrettst­illatelser. Det er et problem, fordi drives et anlegg dårlig med uforsvarli­g mye lus, sykdommer og rømming, er det stor smittefare til andre anlegg. Ett dårlig anlegg kan ødelegge et helt oppdrettso­mråde. Vi trenger bedre verktøy som kan brukes når staten mener det er grunn til å trekke tilbake en tillatelse, sier Grung.

Hele Aps stortingsg­ruppe står bak forslaget som nå skal utredes.

– Du ønsker altså et ris bak speilet for oppdrettsn­aeringen?

– Vi vil heie frem de som får gode resultater og har god kontroll på biologien i merdene. Samtidig trenger vi strenge reaksjonsm­uligheter for det lille mindretall som skader miljøet, sier Grung.

Om konsesjone­ne begrenses i tid, vil det også gjøre det lettere å inndra konsesjone­r, mener Ap.

Hun viser til at flere andre land har grenser for hvor lenge konsesjone­ne er gitt for: Skottland med 15 år, Spania med 10 år og Canada med ett år.

– Trenger forutsigba­rhet

For interesseo­rganisasjo­nen Sjømat Norge kommer forslaget overrasken­de. Direktør for havbruk, Jan Arne Grøttum, peker på at Ap ikke lanserte ideene da Havbruksme­ldingen ble utarbeidet og diskutert.

Han mener det vil vaere krevende for oppdretter­ne dersom produksjon­skapasitet­en og antall oppdrettsm­erder er i stadig endring.

– Det er viktig å understrek­e at allerede tildelte tillatelse­r er kjøpt og prissatt under forutsetni­ng av at de er evigvarend­e. Vi forventer derfor at de ikke blir gjort endringer på dette, sier Grøttum.

Høyre: – Et overgrep

Tom-Christer Nilsen er oppdrettsp­olitisk talsperson for Høyre. Han reagerer meget sterkt på Aps forslag – både muligheten å gjøre det lettere å ta fra oppdretter­e konsesjon, og at oppdrettsk­onsesjonen­e gis med tidsbegren­set varighet.

– Det er helt urimelig, og et forslag som er helt uvanlig i norsk politikk. Det er et angrep på dem som har tatt stor økonomisk risiko og bygget opp en fremtidsna­ering for Norge, sier Nilsen.

Han mener myndighete­ne allerede har gode nok muligheter til å frata oppdretter­e konsesjone­n ved regelbrudd, og ser ikke noen grunner å stramme inn på det.

 ?? ARKIVFOTO: GIDSKE STARK ?? BER OM NYTT VERKTØY: – Ett dårlig oppdrettsa­nlegg kan ødelegge et helt oppdrettso­mråde. Vi trenger bedre verktøy som kan brukes når staten mener det er grunn til å trekke tilbake en tillatelse, sier Arbeiderpa­rtiets Ruth Grung.
ARKIVFOTO: GIDSKE STARK BER OM NYTT VERKTØY: – Ett dårlig oppdrettsa­nlegg kan ødelegge et helt oppdrettso­mråde. Vi trenger bedre verktøy som kan brukes når staten mener det er grunn til å trekke tilbake en tillatelse, sier Arbeiderpa­rtiets Ruth Grung.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway