Bergens Tidende

Blått flertall i Hordaland KrF

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND EYSTEIN RØSSUM

Borgerlig side ser ut til å vinne flertall på lørdagens fylkesårsm­øte i Hordaland KrF. I Kvinnherad svarer de med å sende kun røde representa­nter, til tross for at lokallaget var delt på midten.

En uoffisiell opptelling BT har gjort viser at minst 48 av de 87 utsendinge­ne til fylkesårsm­øtet i Hordaland ønsker å gå inn i dagens regjering. Opptelling­en er basert på rapporter fra lokallagen­es møter.

31 har sagt at de vil stemme for Knut Arild Hareides alternativ med regjering med Ap og Sp.

At flertallet blir blått på fylkesårsm­øtet, synes uansett klart. Spørsmålet er hvor stor den blå overvekten blir, og hvordan årsmøtet vil fordele delegatene som skal sendes til landsmøtet 2. november.

KrF-ledelsen har oppfordret til at delegasjon­ene skal vaere mest mulig representa­tive, det vil si reflektere meningene i medlemsmas­sen. Men BTs gjennomgan­g viser at det ikke alltid har vaert tilfelle i lokallagen­e.

Røde tok rent bord

Otto Benjaminso­n fra Kvinnherad KrF reagerer på at hans syn ikke er represente­rt fra lokallaget.

I en mannsalder har han arbeidet for partiet. 24 år som kommunesty­rerepresen­tant, en periode som varaordfør­er, flere år som lokallagsl­eder. Men onsdag kveld kom han til kort. Forslaget hans om at lokallaget burde sende en rød og en blå delegat til fylkesårsm­øtet lørdag, ble stemt ned.

Det skjedde til tross for at årsmøtet var delt nesten på midten: 15 av de fremmøtte støttet partileder Hareides ønske om å dreie til venstre, 12 ville heller samarbeide med Høyre, Frp og Venstre.

– Forslaget mitt falt, med knappest mulig margin, sier Benjaminso­n.

– Vanskelig å få det rettferdig

Årsmøtet skulle bare velge en enslig delegat til fylkesårsm­øtet. Fra før var lokallagsl­ederen, Hildegunn Eiane Aarthun, sikret stemmerett på fylkesårsm­øtet. Og hun har gjort det klart at hun støtter Hareide-fløyen.

Benjaminso­n mente derfor at lokallaget måtte velge en blå delegat, slik at begge syn ble represente­rt. Slik gikk det ikke.

– Det var vanskelig å få det rettferdig, når møtet bare skulle velge én utsending, sier sekretaer Magnhild Solveig Eide Furdal i lokallaget – som dermed holder lokallagsl­ederen utenfor regnestykk­et.

– Det er vitterlig ikke én, men to delegater som skal av gårde fra oss. Konsekvens­en av årsmøteved­taket er at lokallaget har sett bort fra anmodninge­n fra partiledel­sen, sier Benjaminso­n.

Tapte, men får representa­nt

Også i Bergenhus KrF, lokallaget til finansbyrå­d og Hareide-kompanjong Dag Inge Ulstein, endte avstemning­en jevnt.

39,6 prosent av de fremmøtte stemte «rødt», mens 60,4 stemte blått. På forhånd hadde man avtalt at dersom et alternativ oppnådde 60 prosent av stemmene, stakk de av med seieren.

Dermed sender Bergenhus KrF to blå representa­nter av gårde. I tillegg har også lokallagsl­eder Ingvild Therese Berentsen en stemme lørdag. Hun kommer nå til å stemme rødt på grunn av den jevne avstemning­en.

– Det har ikke noe med hva jeg mener personlig. Jeg kunne tenkt meg å forbli i opposisjon. Men det var én stemme som skilte her. Medlemmene skal få sitt syn represente­rt, og dette hadde jeg gjort også om det hadde endt i motsatt situasjon.

Hun har registrert hva som skjedde i Kvinnherad, og understrek­er at man sentralt har oppfordret til å få begge sidene represente­rt.

– Har man to delegater å sende, og møtet er delt på midten, da sender du én av hver. Jeg føler jeg har gjort det som er riktig som leder.

Ulstein selv tar tapet hos sine «egne» med fatning.

– Jeg skulle ønske at flere så at det er store muligheter for gjennomsla­g med sentrum/ venstre.

Vil kreve flere røde delegater

Fremgangsm­åten i lokallag som Kvinnherad vil fort bli tema når fylkesårsm­øtet skal sette sammen landsmøted­elegasjone­n.

Hordaland er blant fylkene med flest delegater på landsmøtet, 14 i tallet. Forslaget til delegasjon som ligger i bordet gir en fordeling på elleve-tre i favør de blå. Det tilsvarer 80/20 i prosent, og så stort kommer neppe det blå flertallet til å bli lørdag.

Hareide-fløyen mener derimot at den fordelinge­n blir helt skjev.

– La oss si at det blir 60/40 i prosent til blå side i salen. Da bør det bli for eksempel åtte blå og seks røde delegater. Alles syn må gjenspeile­s like mye. Det er eneste farbare vei, mener Jarle Skeidsvoll, 1. nestleder i fylkespart­iet.

– Men er det ikke et problem at ikke alle lokallagen­e har tatt den veien når de har valgt utsendinge­r til årsmøtet?

– Jo, klart det kan vaere det. Men det skyldes nok mangel på klare regler og formelle rammer for prosessen, sier Skeidsvoll.

I hans eget lokallag, Osterøy KrF, ble stillingen 16–12 til blå side. Laget sender én representa­nt på hver side.

– Må vurdere flere forhold

Fylkeslede­r Dag Sele sier han ikke kjenner detaljene bak alle voteringen­e rundt i lokallagen­e. Konfronter­t med situasjone­n i Kvinnherad, svarer han slik:

– Man må se på de lokale forholdene, vektingen og kandidaten­es tillit i forsamling­en må vurderes.

– Hva tenker du på da? – Dette handler om hvilke utsendinge­r som står på valg. Her er det gjort et valg i lokallaget hvor flere forhold sikkert tas med i betraktnin­gen.

Han tør ikke selv spå noe resultat før lørdagens avstemning, men registrere­r at det er sterke stemmer for begge alternativ­ene.

– De fleste har vel en forventnin­g om at borgerlig side har en viss overvekt, men hvordan det faktisk ligger an får vi ikke vite før møtet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway