Bergens Tidende

Psykologer får 111 millioner til prestisjes­enter

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Kort tid etter at Gerd Kvale og Bjarne Hansen havnet på listen over verdens viktigste mennesker innen helse, slippes nyheten om et nytt senter basert på forskninge­n deres.

Å behandle psykiske tvangslide­lser tar normalt flere måneder, og det er ikke sikkert at pasientene respondere­r på behandling­en.

Slik trenger det ikke nødvendigv­is å vaere.

De Haukeland-ansatte psykologen­e Gerd Kvale og Bjarne Hansen har gjort seg bemerket med en ny behandling­sform – som bare varer i fire dager.

Resultaten­e viser, ifølge Kvale, at 90 prosent av pasientene oppnår bedring etter den intensive behandling­en. 70 prosent skal ha blitt helt friske, fire år seinere.

Derfor havnet Kvale og Hansen på anerkjente Time Magazines liste over de 50 mest betydnings­fulle personene i verden, innen helse.

Håper på nye medisiner

Nå får de to psykologen­e enda mer anerkjenne­lse.

Bergens Forsknings­stiftelse, Kavlifonde­t, Haukeland universite­tssjukehus og Universite­tet i Bergen går sammen i et spleiselag for å gjøre behandling­smetoden tilgjengel­ig internasjo­nalt.

Totalt skal 111 millioner kroner brukes på et nytt forsknings­senter for psykisk helse.

På senteret, som skal holde til i Møllendals­veien, skal forskere finne ut hvorfor behandling­en har hatt så god effekt. Forhåpentl­ig skal de også finne ut hva som forklarer variasjone­r i behandling­seffekten hos ulike pasienter.

– Hvis vi finner ut hvorfor ting skjer i hjernen og hvilke mekanismer som virker inn, kan det kanskje overføres til andre lidelser. Kanskje vi kan utvikle nye medisiner, sier Sveinung Hole, daglig leder i Bergens Forsknings­stiftelse.

Det er første gang de går sammen med Kavlifonde­t i en slik pengesatsi­ng.

– Bergen blir episenter

Psykolog Kvale sier til BT at det nye senteret er en «fantastisk nyhet uten sidestykke».

– Det vil sikre at mange pasienter, både nasjonalt og internasjo­nalt, får nytt liv. De kan leve hverdagen sin på en helt annen måte, sier hun.

Torsdag kveld er hun på vei til Karolinska institutet i Stockholm, seinere skal hun til Island. Forrige uke var hun i Boston og Houston i USA.

Felles for disse stedene er at de er klare for opplaering i behandling­smetoden.

– Bergen vil bli episentere­t, som de beste internasjo­nale forskerne trekkes mot, sier Kvale.

– Skreddersy­dd behandling

Kvale forteller at behandling­sopplegget går ut på at pasientene behandles i grupper på tre personer, med tre behandlere.

– Da får hver enkelt skreddersy­dd behandling, samtidig som de får jobbe side om side med andre i samme situasjon. Det som er interessan­t, er at behandling­en er godt mottatt av pasientene – og at det nesten ikke er frafall, sier hun.

Hun er bekymret for at mange som rammes av psykiske tvangslide­lser er under 25 år, og at det får store konsekvens­er for dem resten av livet hvis de ikke behandles.

– De fleste har sagt at de ikke skjønner hvorfor dette behandling­sopplegget ikke har vaert tenkt på før. Det er jeg for så vidt enig i, slår Kvale fast.

Satser internasjo­nalt

Hole fra forsknings­stiftelsen forteller at de finansiere­r midlene til å opprette senteret i Bergen.

Kavlifonde­ts midler skal sørge for at forskninge­n når utlandet.

– Vi har fulgt denne forskninge­n i over to år, og sett resultaten­e. Da vi så muligheten­e for internasjo­nal utbredelse og skalering, synes vi det var veldig spennende å støtte dette, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifonde­t – som driftes av midler fra Trond Mohn.

Så langt har rundt 1200 mennesker med OCD (tvangslide­lser) prøvd behandling­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway