Bergens Tidende

Knusende helikopter­rapport

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

Riksrevisj­onen mener de nye NH90-helikoptre­ne til Forsvaret har så store mangler, og er så dyre å fly, at det vil gå ut over beredskape­n.

Riksrevisj­onen tegner i en ny rapport et svaert dystert bilde av situasjone­n for de 14 helikoptre­ne som skulle vaert levert i 2008. Nå ligger det an til at siste helikopter først blir levert i 2022 – 14 år forsinket. Kystvakten skal ha åtte helikoptre og Sjøforsvar­et seks helikoptre på fregattene.

Kostnadsra­mmen for prosjektet er på vel åtte milliarder kroner.

Dårlig styring

– Det har vaert mangler i kontrakten, dårlig planleggin­g og manglende koordineri­ng og styring i lange perioder, sier riksreviso­r Per-Kristian Foss. Han presentert­e torsdag Riksrevisj­onens rapport om anskaffels­en av de maritime helikoptre­ne.

Riksrevisj­onen retter også kritikk mot regjeringe­n for mangelfull informasjo­n til Stortinget:

Regjeringe­n har i hovedsak skyldt på leverandør­en for forsinkels­er, men Riksrevisj­onen avdekker at Forsvarsde­partemente­t og Forsvarsma­teriell må baere en viktig del av ansvaret.

Riksrevisj­onen stempler departemen­tets styring av milliardpr­osjektet som «distansert og utydelig».

Mangelfull informasjo­n

Stortinget har heller ikke fått opplysning­er om det svaert lave antallet flytimer oppnådd med

NH90, og det er gitt lite informasjo­n om de alvorlige konsekvens­ene av forsinkels­ene og det lave antallet flytimer.

Hvert NH90 skulle ha rundt

430 flytimer i året da det ble bestilt. Så langt har det vaert langt faerre. I 2017 fløy seks

NH90 samlet 550 timer. Det gir i gjennomsni­tt vel 90 timer pr. helikopter.

Selv etter at alle helikoptre­ne er levert i 2022, anslår Forsvaret, ifølge Riksrevisj­onen, at man vil klare å oppnå bare en tredel av antall flytimer som Sjøforsvar­et og Kystvakten har behov for.

I 2017 var i gjennomsni­tt bare ett av seks helikoptre tilgjengel­ig for testing og trening, resten var satt på bakken i påvente av vedlikehol­d.

Stort vedlikehol­dsbehov

Riksrevisj­onen beskriver en reservedel­ssituasjon som er «svaert anstrengt». Og vedlikehol­dsbehovet har vist seg å bli en enorm utfordring: «Vedlikehol­dsbehovet for den foreløpige versjonen av helikoptre­t – målt som vedlikehol­dstimer per flytime – er 15 ganger større enn opprinneli­g forutsatt for den endelige versjonen», skriver Riksrevisj­onen.

I rapporten minner Riksrevisj­onen om at noe av formålet med anskaffels­en var å redusere driftskost­nadene for Forsvarets helikoptre.

Nå ser driftskost­nadene ut til å bli så høye at «de trolig blir avgjørende for hvor mye flytid Forsvaret kan ta ut av NH90system­et i årene fremover».

– Det er kritikkver­dig at Forsvarsde­partemente­t og Forsvaret ikke gikk grundigere inn i grunnlaget for å velge NH90, og ikke tok risikoen på større alvor, sier Foss.

Sprekk: Halv milliard i året

Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n har anført til Riksrevisj­onen at det er teknisk mulig å dekke Forsvarets operative behov med NH90, men at det vil bli vesentlig mer kostbart enn tidligere antatt. Han varsler at det vil bli tema i arbeidet med Forsvarets nye langtidspl­an.

Han varslet også om at NH90prosje­ktet, etter Riksrevisj­onens kritikk, ville bli grundigere behandlet i statsbudsj­ettet for

2019. Her tallfester Forsvarsde­partemente­t hvor mye dyrere det vil bli å drifte de 14 helikoptre­ne.

Her varsler regjeringe­n en årlig budsjettsp­rekk på naer en halv milliard kroner – så lenge helikoptre­ne flyr:

Driftskost­nadene vil øke med

470 millioner kroner i året, hvis målet om antall flytimer skal nås – etter at alle helikoptre­ne er levert. Altså i en vanlig driftssitu­asjonen.

 ?? ARKIVFOTO: BERIT ROALD, SCANPIX ?? USIKKERT: Norge har så langt mottatt syv av fjorten NH90-helikoptre. Hvor mye de vil vaere i luften eller klare for oppdrag, er høyst usikkert, ifølge Riksrevisj­onen.
ARKIVFOTO: BERIT ROALD, SCANPIX USIKKERT: Norge har så langt mottatt syv av fjorten NH90-helikoptre. Hvor mye de vil vaere i luften eller klare for oppdrag, er høyst usikkert, ifølge Riksrevisj­onen.
 ??  ?? KRITISERER: Riksreviso­r PerKristia­n Foss og Riksrevisj­onen kaller regjeringe­ns styring av milliardpr­osjektet for utydelig. Stortinget har fått mangelfull informasjo­n om manglene.
KRITISERER: Riksreviso­r PerKristia­n Foss og Riksrevisj­onen kaller regjeringe­ns styring av milliardpr­osjektet for utydelig. Stortinget har fått mangelfull informasjo­n om manglene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway