Bergens Tidende

Maxine Waters (80), som hater alt ved Trump, fikk tilsendt to brevbomber.

- ELISABETH SVANE elisabeth.svane@pol.dk

Antallet brevbomber mot prominente, Trump-kritiske demokrater stiger. De har ikke gått av, men politisk har de stor sprengkraf­t.

Husker du Rodney King? Den svarte taxisjåfør­en som natt til

3. mars 1991 prøvde å kjøre fra politiet i Los Angeles, ble arrestert og deretter banket opp av fire hvite politifolk? Oppe på en balkong i naerheten sto en mann med et filmkamera, saken ble offentlig og de fire ble siktet for politivold, men frikjent året etter av en overveiend­e hvit jury.

Rasende amerikaner­e, saerlig afroamerik­anere, tok til gatene og Los Angeles-opptøyene var en realitet. Både politi og militaer ble satt inn og da opptøyene hadde blitt slått ned, var

63 døde, over 2300 sårede og over 12.000 arresterte.

Politisk ble saken ikke bare enda et rasespørsm­ål, men også et sosialt spørsmål om en bydel hvor fattigdom og kriminalit­et kjempet om plassen. Og politisk ble det en av de helt sentrale kampsakene for Maxine Waters, den gang midt i 40-årene og nyvalgt kongressme­dlem. Hun satte ansikt og politikk på desperasjo­nen som fikk folk ut i gatene og fikk toppdemokr­ater til å besøke Los Angeles’ 43. distrikt, hvor hun fortsatt er folkevalgt kongressme­dlem.

En «utemmet» politiker

I dag er Maxine Waters 80 år, men hun kjemper fortsatt på samme innbitte – og kanskje ikke alltid like strategisk­e – måte for det hun tror på. Hun står der hun alltid har stått som svart, venstreori­entert demokrat, og ofte opptrer hun mer som grasrot enn som etablert politiker og kalles derfor en «utemmet» politiker.

F.eks. boikottet hun president Trumps «State of the Union»tale i januar, kalte ham en løgner og sa at når hun hadde det slik, var det ingen grunn til å lytte til ham.

I juni oppfordret hun tilhengern­e sine – og de er mange, siden hun får over 70 prosent av stemmene i sin krets – til å gå imot ikke bare president Donald Trump, men også alle dem som støtter ham. Det var en protest mot Trumps beslutning om å atskille flyktningb­arn fra foreldrene sine og Waters’ oppfordret sine tilhengere til å gå fysisk til verks.

Når de møtte noen som jobbet for Trump, skulle de konfronter­e dem, fortelle dem at de ikke var velkomne og danne en front mot dem. Det betød bl.a. at Trumps pressesekr­etaer, Sarah Sanders, ble kastet ut av en restaurant i L.A. Trumps svar kom til Maxine Waters 80-årsdag i august, hvor han i tillegg til å gratulere henne, også kalte henne en del av «Demokraten­es sinnsforvi­rrede fremtid».

Politisk sprengstof­f

Onsdag mottok Maxine Waters ikke bare én, men to av brevbomben­e som siden onsdag

 ??  ?? TRUMPS VERSTE FIENDE: Da Maxine Waters nylig fylte 80 år, gratulerte Trump henne med å kalle henne «Demokra Aretha Franklin 31. august i år.
TRUMPS VERSTE FIENDE: Da Maxine Waters nylig fylte 80 år, gratulerte Trump henne med å kalle henne «Demokra Aretha Franklin 31. august i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway