Bergens Tidende

VMwares tiltak

-

Arbeider kontinuerl­ig med å trene ansatte og ledere i ubevisst diskrimine­ring. Det gjelder ikke bare kjønnsroll­e, men også bakgrunn, utdanning, alder og så videre. I Nord-Europa har ledergrupp­en gjennomfør­t MARC – Men Advocating Real Change – et program for å belyse ubevisst diskrimine­ring og hvordan man kan bidra til å lage en inkluderen­de arbeidspla­ss.

Måler antall kvinner i lederrolle­r, i tekniske roller, i aldersgrup­per fordelt på geografi. Måler også bakgrunn, utdanning, aldersford­eling, etnisk tilhørighe­t osv.

Setter hårete mål. Mener det er realistisk å kunne vise til kvinneande­l på 50 prosent, og jobber aktivt for å komme dit. Tydelig målsetning i ansettelse­sprosesser om minst en kvinne blant topp tre.

I ni av ti bransjer er det overvekt av menn i topplederg­ruppen.

– Årsaken til dette er delvis at kvinner mister mange muligheter – også på vei mot toppen, sier forsker Sigtona Halrynjo i CORE, senter for likestilli­ngsforskni­ng.

– Utfordring­en med karriereut­vikling er at det ofte handler om å nå toppen raskt og tidlig, og årene man bygger karriere er gjerne også årene man bygger familie. I denne perioden er det som oftest menn som blir satt på viktige prosjekter og får ansvar.

– I mindretall

Derfor går VMware foran som et godt eksempel når de allierer seg med et forsknings­miljø og investerer mye penger i forskning på hvorfor det er slik, mener Halrynjo.

– For å se hva som skjer på toppen, må man se hva som skjer gjennom hele løpet. VMware skiller seg ut ved at de systematis­k kartlegger situasjone­r og prosesser på arbeidspla­ssen, samt undersøker utfallene. Bedrifter som denne er i mindretall i Norge, sier hun.

Ifølge tall fra analysebyr­ået McKinsey, har bedrifter med kvinner i ledelsen 21 prosent bedre inntjening­sevne enn bedrifter med mindre kjønnsmang­fold.

– Det er en stor fordel å kunne rekruttere de beste talentene fra begge kjønn i stedet for kun ett av dem, sier Halrynjo, som også påpeker at kvinner er i flertall i høyere utdanning.

Det finnes mange tiltak, engasjemen­t og vilje til å få flere kvinner i operative og viktige posisjoner, men lite er systematis­k undersøkt og forsknings­basert.

– VMware investerer tungt i forskning på Stanford for å undersøke årsakene til manglende likestilli­ng, for deretter å bruke kunnskapen til tiltak og evaluering på faktiske arbeidspla­sser. Foreløpig har vi ikke noen satsing i samme omfang, fortsetter forskeren.

– Men også norske bedrifter tar nå initiativ for å få kunnskap om likestilli­ngsutfordr­ingene. Det er helt klart en økende interesse for å få tak i og beholde kvinner – spesielt i naeringsli­vet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway