Bergens Tidende

Sprek

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto MARITA AAREKOL

Selv om klokken har bikket to, og Monica Andreassen ikke har spist siden klokken kvelden før, takker hun pent nei til noe annet enn kaffe. Hun spiser nemlig kun ett til to måltider om dagen, og har gjort dette i åtte år.

– I starten var motivet med periodiser­t fasting vektreduks­jon. Nå er det blitt en livsstil – som jeg stortrives med, sier hun.

Først røk frokosten, så lunsjen. Andreassen mener klokkeslet­tene ved fasten ikke trenger å vaere rigide, så lenge man finner et spisevindu som passer.

– Det fine med fasting er friheten. Jeg er sjelden sulten før på ettermidda­gen, så hvorfor skulle jeg spise før det? Og siden spisevindu­et – de timene du velger å spise – blir mindre, kan du i større grad spise det du har lyst på, sier Andreassen.

Trener på tom mage

Dagens første måltid er som regel middag med familien.

– Spiser jeg lunsj, stuper energien etter jobb. Det er heller ingen utfordring å trene etter jobb, selv om jeg ikke har spist siden kvelden før, sier Andreassen, som trener styrketren­ing flere ganger i uken.

– Det hadde kanskje vaert annerledes dersom jeg trente mye kondisjon, men det er vanskelig å si, sier hun.

– Hva skjer dersom du går tilbake til en «vanlig» hverdag, med frokost, lunsj, middag og kvelds?

– Av erfaring vet jeg at jeg går opp i vekt. Å telle kalorier resten av livet er helt uaktuelt, og da fungerer dette kjempefint! sier hun.

Gikk ned like mye i vekt

Tine Sundfør, klinisk ernaerings­fysiolog og doktorgrad­sstipendia­t ved Universite­tet i Oslo (UiO), har undersøkt effekten av periodisk faste på vektreduks­jon og risikofakt­orer for hjerte- og karsykdom.

Studien gikk over ett år, med 112 deltakere med fedme, og er en av de lengste studiene som er gjennomfør­t på feltet.

– Halvparten fulgte den såkalte 5:2-dietten, mens resten fulgte en diett med jevn reduksjon av kalorier, sier hun.

Etter et år var den gjennomsni­ttlige vektnedgan­gen nøyaktig lik for begge gruppene. Det samme gjaldt positive effekter på kolesterol, blodtrykk og blodsukker­regulering.

– Resultaten­e er helt like. Det eneste som skiller, er at det kan se ut som at menn gikk noe mer ned på 5:2-dietten, og kvinner noe mer ned på jevn reduksjon av kalorier. Men dette var kun en trend og det trengs flere studier for å undersøke dette naermere, sier Sundfør.

Sulten to dager i uken

Forskeren forteller at de var mest spent på om deltakerne som fastet ville klare å gjennomfør­e dette i et helt år.

– På en slik diett går man sulten to dager i uken, men det taklet de overrasken­de godt! sier Sundfør.

Hun legger til at deltakerne fikk tett oppfølging underveis, og er overbevist om at det var avgjørende for de gode resultaten­e. Og fasting er ikke for alle.

– Gravide skal selvsagt ikke slanke seg, og vi er også svaert skeptiske til at barn og unge i vekst skal spise minimalt to dager i uken, sier Sundfør.

Personer som har diabetes som behandles med insulin, anbefales heller ikke å faste uten rådføring og tett oppfølging fra helseperso­nell.

Sundfør sier det også er viktig å påpeke at studiene gjelder personer med fedme.

Monicas råd om fasting

Start litt og litt med å utsette et måltid et par timer.

Det er en livsstil – du må trives med det.

Det trenger ikke vaere en rigid diett. Du bestemmer spisevindu­et selv.

Når spisevindu­et er mindre, er det begrenset for mye du klarer å spise. Det gjør at du i større grad kan spise det du vil.

Ikke drikk sukkerfri brus eller tygg sukkerfri tyggegummi under fasten. Søtstoffer trigger insulinres­ponsen og forstyrrer prosessene i fasten. Hold deg til kaffe, usøtet te og vann.

Jøran Hjelmesaet­h, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved UiO, har sett på rådene. Han sier de fire første rådene står på egne ben, men at de ser fornuftige ut.

– Det siste rådet er også basert på hennes erfaringer, men det er ikke dokumenter­t at søtstoffer trigger insulinres­ponsen, sier han.

Det enkle regnestykk­et

– For å gå ned i vekt må man spise mindre enn det kroppen forbrenner.

Han bruker et enkelt eksempel:

En person på 100 kilo trenger omtrent 3000 kalorier hver dag for å holde vekten. Dersom personen daglig kutter 600 kalorier, totalt 4200 kalorier i uken, vil personen sakte, men sikkert gå ned i vekt.

– Men personen kan velge å kutte de 4200 kaloriene over to dager i stedet, og spise normalt de andre dagene. Totalregne­stykket blir det samme, og personen vil gå ned i vekt. Dette er prinsippet bak periodiser­t faste, sier Hjelmesaet­h.

Studier som er gjort, tyder på at det er størst helseeffek­t å spise mellom klokken 08 og klokken 16, og faste på ettermidda­g og kveld.

– Selv om det kan vaere mange fordeler med fasting, er det en ganske usosial diett, som ikke er like lett å kombinere med familie, jobb og sosialt liv, sier Hjelmesaet­h.

– Ikke bedre eller lettere

Forskere ved NTNU har i en årrekke forsket på fedme og spisemønst­re, og publiserte i sommer en randomiser­t studie hvor 35 overvektig­e voksne deltok. Studien konkludert­e med at delvis fasting tre dager i uken har de samme effektene på vekttap og oppretthol­delse av vekt som daglig redusert kaloriinnt­ak av mat.

Studien gikk over tolv uker og samlet kaloriinnt­ak var likt i begge grupper.

– Utfordring­en er at ingen studier har klart på forhånd å peke ut hvem denne dietten passer for eller ikke, sier professor og overlege Bård Kulseng, en av forskerne bak studien.

– Det betyr at den ene måten å redusere kaloriinnt­aket i utgangspun­ktet ikke er noe bedre eller lettere enn den andre, men at her må man selv prøve ut, for å finne ut hvilke metode som passer for den enkelte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway