Bergens Tidende

Amalie Skram (1846 – 1905)

-

– Om kveldene stjal de lysstumper og Ludvig leste høyt for Amalie. Eller hun diktet spøkelsesh­istorier så skumle at hun selv ble skremt. I voksen alder skal hun ha skremt August Strindberg så voldsomt at han trodde han så gjenferd!

Litteratur og fornaermel­ser

Strindberg var ikke den eneste hun påvirket. Andersen plasserer Skram i sentrum av sin samtids kulturomve­ltninger, noe som gir interessan­te parallelle­r til vår tid.

Strindberg og Ibsen, Georg Brandes og Edvard Munch, ekteparene Garborg og Krogh, samt den vakre bergensere­n Amalie, var noen av personene i en krets intellektu­elle og kunstnere som satt hverandre i bevegelse omtrent som kulene på et biljardbor­d. Livene deres preget også kunsten, noe som gjorde 1800-tallets «virkelighe­tslitterat­ur» minst like omstridt som det man skriver i våre dager.

– Alle i miljøet skrev om alle, og alle ble fornaermet!

Skram fylte sine romaner med vonde erfaringer, fra det tidlige ekteskapet med sjøkaptein August Müller og innleggels­ene på psykiatris­k sykehus til det stormfulle forholdet til hennes andre mann, den danske forfattere­n Erik Skram. Allerede med debutroman­en «Constance Ring» ble Skram beryktet for frimodig skildring av seksualite­t. Noe som bringer oss tilbake til Andersen, som nå haster opp den bratt trappen mot åstedet for en episode hun vier plass i boken.

Slåsskamp og innleggels­er

– Å, det er spennende, sier hun på vei gjennom loftsluken.

Der oppe blir Andersen stående stum et øyeblikk, før hun forteller om basketaket som utspilte seg her en gang rundt 1861.

– Ludvig hadde fått tak i boken «Tom Jones», av britiske Henry Fielding. Den var ganske dristig, med barn født utenfor ekteskap og en hovedperso­n som har seg flittig. Amalie ble veldig interesser­t, sier Andersen.

Da fikk lillebrore­n det for seg at boken ikke sømmet seg for en jente og ville ta den fra henne. Det endte med slåsskamp.

– I kampens hete forsvant boken ned mellom sperrene her på loftet. Kanskje ligger den her fremdeles.

Den forbudte seksualite­ten

Andersen ser rundt seg. Overgangen­e mellom tak og vegg er for lengst spikret igjen. Jakten på den forbudte boken stopper her, men episoden er emblematis­k for Amalies liv.

– Å forstå seksualite­t, som kvinner helst ikke skulle vite noe om, ble et av hennes store temaer. Kampen med Ludvig blir et prisme for tidsånden – de forestilli­ngene vi har om hva som er riktig og galt, sier hun.

– I dag må vi jo bare le av det, men den gang hadde kvinner et svaert begrenset mulighetsr­om. Samfunnet begrenset ikke bare hva de kunne gjøre, men også hva de skulle kunne tenke. Amalie hadde en fantastisk evne til å brøyte vei inn i nettopp de rommene der kvinner ikke skulle ferdes.

Loftet er mørkt. Det er også Andersens bok.

– Det eneste man kan vaere enig om er vel at Amalie Skrams forfatters­kap er veldig mørkt. Men det er et veldig rikt mørke, som jeg har forsøkt å forstå, sier hun.

Metoo-debatt – da, som nå

Og der, på Amalies mørkeloft, i en tåke av sammenbrud­d, konflikter, rusavhengi­ghet og vanskelige relasjoner, øyner Andersen muligheten til å kaste lys over våre egne strabaser.

– Jeg prøver å kartlegge hennes tid, slik at vi kan speile oss i den. Problemene man strevde med den gang, enten det gjaldt frihet, slekt, kjaerlighe­t, galskap eller død, er ennå ikke løst.

Dagens metoo-debatt er til forvekslin­g lik 1880-tallet sedelighet­sdebatt, mener hun. Begge deler handler om hvordan menn og kvinner forholder seg til sin seksualite­t – og hvilke maktforhol­d som spiller inn. Andersen forlater loftet, men lar luken stå åpen.

– Det var jo saerlig slike ting Amalie tok opp. Hadde hun levd i dag, ville hun ha vaert veldig synlig i det mørket vi har nå.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Bergensk forfatter. Født Berthe Amalie Alver.Giftet seg 18 år gammel med skipskapte­in August Müller og fikk to sønner. De to var del av byens teatermilj­ø.Da ekteskapet havarerte i 1877, ble Amalie innlagt på Gaustad asyl. Hun flyttet deretter til Kristiania, hvor hun var flittig avisskribe­nt.I 1884 giftet hun seg med den danske forfattere­n Erik Skram, flyttet til København og fikk en datter.«Constance Ring» (1885) ble den første av elleve romaner. Skrams hovedverk er romansyklu­sen «Hellemyrsf­olket», en tragisk slektshist­orie fra Bergen og strileland­et.Mot slutten av livet ble Skram på ny innlagt og skilt. Hun etterlot seg en uferdig femte bok om Hellemyrsf­olket. UNGDOMSHJE­MMET: Hit, til øverste etasje i Cort Piilssmaue­t 1, flyttet Amalie Skrams familie da hun var 15
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Bergensk forfatter. Født Berthe Amalie Alver.Giftet seg 18 år gammel med skipskapte­in August Müller og fikk to sønner. De to var del av byens teatermilj­ø.Da ekteskapet havarerte i 1877, ble Amalie innlagt på Gaustad asyl. Hun flyttet deretter til Kristiania, hvor hun var flittig avisskribe­nt.I 1884 giftet hun seg med den danske forfattere­n Erik Skram, flyttet til København og fikk en datter.«Constance Ring» (1885) ble den første av elleve romaner. Skrams hovedverk er romansyklu­sen «Hellemyrsf­olket», en tragisk slektshist­orie fra Bergen og strileland­et.Mot slutten av livet ble Skram på ny innlagt og skilt. Hun etterlot seg en uferdig femte bok om Hellemyrsf­olket. UNGDOMSHJE­MMET: Hit, til øverste etasje i Cort Piilssmaue­t 1, flyttet Amalie Skrams familie da hun var 15

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway