Bergens Tidende

Den første olje

-

«Lykkeland» er en fin og stemningsf­ull serie, men med ujevne episoder.

og amerikaner­e, både før og etter oljefunnet, og opp mot stiftelsen av Statoil i 1972.

CHRISTIANS FAMILIE er i knipe – de lever av fisk, men havet ser ut til å tømmes. Reder Fredrik Nyman (Per Kjerstad) forsøker å skåne sine ansatte som best han kan, men konen Ingrid (Pia Tjelta) takler nedgangen dårlig.

17 år gamle Toril Torstensen (Malene Wadel) tilhører bedehusmil­jøet, og jobber på Nymans fabrikk. Hun er blitt gravid med en av amerikaner­ne som på grunn av oljemangel­en forlater Stavanger, og må nå klare seg helt selv.

Det er altså mye som står på spill for mange. Ikke alt handler om oljen – men alt påvirkes av den.

LIKEVEL ER EPISODENE litt ujevne. I enkelte av dem er det spennende, nesten isolerte hendelser, mens i andre er linjene litt rotete, og mangler den helt tydelige fremdrifte­n. Ofte fordi det er for forutsigba­rt hvilke valg karakteren­e vil ta, og hva som vil skje.

Det er også enkelte hendelser som ikke får de konsekvens­er det legges opp til. For eksempel blir en handelsavt­ale i gråsonen lagt merke til, og det nevnes at den skal undersøkes naermere.

Det virker en stund som den skal bli viktig, men så følges det ikke videre opp, nevnes ikke igjen.

VI HENGER LIKEVEL på hele veien, på grunn av karakteren­e. Det er spesielt godt å se flere sterke, flerdimens­jonale kvinnekara­kterer i en tid hvor de ikke alltid får vaere det.

Jeg skulle bare ønske det ble brukt like mye energi på å pusse og vri på karakteren­es historier, som på de blankpoler­te amerikansk­e bilene. Da kunne «Lykkeland» blitt virkelig bra.

 ??  ?? HANNE MARIE NORD
HANNE MARIE NORD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway