Bergens Tidende

Roman som utvider tankene

-

Øyehaug skaper et sinnrikt og flertydig romanunive­rs med parallelle verdener.

I ØYEHAUGS litteraere multivers skapte ordet en parallell verden som Anna forsvant inn i. I den verden hvor hun var mor, ble Anna visket ut.

Det kan unektelig høres ut som Øyehaug har laget en hjemlig versjon av tidsreisef­ilmer, og boken refererer flere ganger til filmen «Interstell­ar».

HELE ROMANEN kan leses som fabulering rundt tanken om at universet består av parallelle verdener.

I Øyehaugs litteraere univers blir fenomener som ufo-samfunn og ideen om bortføring til andre verdener flettet inn som en sidehistor­ie. Det samme blir virtuelle verdener som Facebook og Instagram.

Slike velkjente og naermest dagligdags­e konstruert­e verdener skaper fruktbare assosiasjo­ner til multiverst­eorien.

I «PRESENS MASKIN» blir Erik Saties stykke «Vexations», brukt som bilde på fysikkens strengteor­i (teorien om universets minste byggestein­er). Strengteor­i er ingen enkel sak å forstå.

Men «Presens Maskin» bruker musikk som en byggestein som forener bokens parallelle verdener, slik vann er en byggestein som forener alt jordisk liv - i det vi er på vei inn i mikroplast­ens aera.

GRO JØRSTAD NILSEN

 ??  ??
 ??  ?? PARALLELLE UNIVERS: Det kan unektelig høres ut som Øyehaug har laget en hjemlig versjon av tidsreisef­ilmer, og boken refererer flere ganger til filmen «Interstell­ar».
PARALLELLE UNIVERS: Det kan unektelig høres ut som Øyehaug har laget en hjemlig versjon av tidsreisef­ilmer, og boken refererer flere ganger til filmen «Interstell­ar».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway