Bergens Tidende

Lavere under taket

Menneskere­ttighetsdo­mstolen mener hensynet til «den religiøse fred» kan overstyre ytringsfri­heten. Det er en alvorlig feilvurder­ing.

-

I2011 BLE EN kvinne i Østerrike dømt for å ha kalt profeten Muhammed for «pedofil». I en kontrovers­iell avgjørelse slår Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg (EMD) fast at dommen ikke krenket kvinnens ytringsfri­het. EMD mener hensynet til landets lover om «religiøs fred» i dette tilfellet kan overstyre artikkel 10 i Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon, som skal sikre borgernes rett til å ytre seg fritt.

Avgjørelse­n vil sannsynlig­vis bli brukt som presedens i flere land, der politiske og religiøse krefter ønsker å begrense ytringsfri­heten. I verste fall kan den føre til at sovende blasfemipa­ragrafer vekkes til live. Noe som er det siste Europa trenger akkurat nå.

ØSTERRIKE ER BLANT landene som fremdeles har en straffelov med paragrafer som forbyr blasfemi eller «straffbare handlinger mot den religiøse freden».

Kvinnens omstridte uttalelser falt under et møte i regi av det nasjonalis­tiske og høyreorien­terte Frihetspar­tiet (FPÖ) i 2009. Å kalle islams hellige profet «pedofil» er ikke uvanlig på den enden av den politiske skalaen, og uttalelsen er uten tvil krenkende for dem som bekjenner seg til religionen.

Spørsmålet er likevel om slike ytringer skal anses for å vaere kriminelle handlinger og vaere straffbare.

DOMMEN FRA ØSTERRIKE er underlig lesning. Her holdes kvinnens uttalelser opp mot urkilden, Koranen. Der står det at profeten giftet seg med Aisha da hun var seks år gammel, og at ekteskapet ble «fullbyrdet» da hun var ni.

Retten mener at siden ekteskap med barn var vanlig for over tusen år siden, kan det ikke sies å falle inn under dagens pedofili-begrep. Det er et ytterst problemati­sk syn – saerlig når det brukes til å begrunne inngrep i ytringsfri­heten.

RETTEN MENER OGSÅ at intensjone­n bak kvinnens uttalelser var et angrep på en guddom, og derfor var egnet til å skape ufred og øke intolerans­e.

Stater har riktignok en forpliktel­se til å legge til rette for fredelig sameksiste­ns mellom ulike religioner. Men denne plikten kan ikke tolkes som at religiøse har krav på større vern for sine følelser, når ytringene de blir krenket av gjelder guddommen deres, og ikke dem selv.

DEN SLUMRENDE blasfemipa­ragrafen i den norske straffelov­en ble fjernet i 2015, og det var på tide. EMDs avgjørelse vil neppe skape problemer for ytringsfri­heten her i landet.

EMD har fått mye kritikk for å blande seg for mye inn i statenes indre anliggende det siste tiåret. Avgjørelse­n i Strasbourg kan vaere et tegn på at domstolen har latt seg presse på defensiven.

Dommen fra Østerrike er nettopp et tilfelle der EMD på prinsipiel­t grunnlag burde verne om ytringsfri­heten. Det er bare å håpe at den vil bli anket til EMDs storkammer – og snudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway