Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

-

EN HISTORIE OM OVERLEVELS­E og motgang under ekstreme forhold». Dødsstraff. Fluktforsø­k. Fengselsop­prør. Drap. Tortur. Sykdom. Lidelse. Et av verdens farligste land. Og den unike historien om et sterkt vennskap.

Slik markedsfør­es den pågående foredragst­urneen til Kongo-fareren Joshua French, «Dømt til døden».

French skal snart selge «sine erfaringer om krisehåndt­ering og motivasjon» på samfunnshu­s og hoteller over hele landet.

Motivasjon­sforedrag fra en leiesoldat. Der har du en sjanger. For en smart måte å nå både gutta på byen og det krevende bedriftsma­rkedet nå før jul!

Et menneskeli­g drama som gir deg alt du vil ha. Bortsett fra sannheten, kanskje.

DET FINNES MANGE VERSJONER av hva som egentlig skjedde med kompisene Joshua «John Hunt» French og Tjostolv «Mike Callan» Moland før de ble fengslet og dømt for drap i Kongo.

De står selv bak flere av dem. Da intervjuet Moland og French på cellen i 2009, bedyret de at det var «jobbmuligh­eter» som trakk dem til Kongo. Det var ikke helt upresist. I ettertid har de innrømmet å vaere leiesoldat­er.

I retten sa Moland at han støttet opprørsled­eren Laurent Nkunda, kjent under tilnavnet «Slakteren fra Kisangani». På NRKs podkast «To hvite menn» sa French at de var agenter på hemmelig oppdrag.

Det eneste som er sikkert, er at sjåføren Abedi Kasongo ble skutt og drept i jungelen utenfor Kisangani, og at Kongokamer­atene hadde et eller annet med saken å gjøre.

De hadde med seg våpen. To lokale passasjere­r fortalte at det var Moland som skjøt. Et bilde viser en absurd glisende Tjostolv Moland som tørker vekk blod fra bilen.

EVENTBYRÅE­T HAR ABSOLUTT RETT i at dette er både gripende og rystende på en gang.

Høsten 2009 ble Moland og French stilt for en lokal domstol. Dommen var ni dødsstraff­er, pluss en formidabel erstatning på nesten en halv milliard kroner. De tilbrakte årevis i kongolesis­k fengsel, og forsøkte å rømme flere ganger.

Moland døde på cellen under uklare omstendigh­eter i 2013. Selv om selvmord er en høyst plausibel teori, ble French dømt for drapet. På selveste 17. mai 2017 ble han løslatt, takket vaere alternativ­e UD-metoder og høyt diplomatis­k spill.

da historien

FALLGRUVEN­E VAR MANGE skulle bli til film.

Hvordan skrive en fortelling basert på virkelige hendelser når man ikke kan stole på at noen snakker sant, som forfatter Nikolaj Frobenius formulerte dilemmaet etter at han trakk seg fra filmprosje­ktet.

En frykt var at «Mordene i Kongo» skulle falle for fristelsen til å glorifiser­e Moland og French og omfortolke dem til fortapte norske heltefigur­er i klørne på et skittent og korrupt regime.

Slik ble det heldigvis ikke.

MARIUS HOLSTS FILM, som hadde premiere fredag 26. oktober, er ikke noe spekulativ­t helteepos fra mørkets hjerte.

Når Joshua French (Aksel Hennie) innleder med full patos om eventyr, «big boys rules» og mannstyper som dras mot krig, fremstår han på ingen måte helteaktig. Mer som en trigger happy norsk bonde i tegneserie­aktig søken etter spenning.

Filmen konkludere­r ikke bastant, og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway