Bergens Tidende

Advokat ble drapstruet

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no

– Jeg er etter hvert blitt ganske hardhudet. Men jeg kan ikke akseptere å bli truet på livet, sier advokat Kristine Aarre Hånes.

Da bergensadv­okat Kristine Aarre Hånes sjekket mobilsvare­ren sin 1. september i fjor, var det saerlig én talemeldin­g som skilte seg ut:

«Eg skal sende ned en torpedo for å drepe deg. Du har bare laget faenskap i livet mitt, og utfallet av det må bli at du skal gå til helvete».

Sendte lydfil til politiet

Avsenderen var ifølge politiet en 59 år gammel mann fra Bergen. Om noen måneder må han møte i retten, tiltalt for å ha kommet med drapstrusl­er.

– Jeg har jobbet med vold i naere relasjoner i mer enn 15 år, og er etter hvert blitt ganske hardhudet. Men jeg kan ikke akseptere å bli truet på livet i rollen som advokat, sier Hånes.

– Ubehagelig

Hun sier til BT at hun er glad for at politiet har tatt ut tiltale og karakteris­erer saken som ubehagelig.

Selv lagret hun den truende meldingen etter å ha sjekket svareren. Lydfilen ble så overlevert til politiet, sammen med en anmeldelse.

Mannens forsvarer, advokat Kaj Wigum, ønsker ikke å kommentere tiltalen nå.

Bisto tiltaltes ekskone

I etterkant av hendelsen fikk mannen forbud mot å kontakte henne og kollegene ved advokatkon­toret.

Bakgrunnen for at den nå tiltalte mannen tok kontakt, var at Hånes bisto ekskonen hans i en skiftesak. På det tidspunkte­t var han mistenkt for å ha brukt vold og trusler mot ekskonen.

Den saken ble seinere henlagt av politiet.

– Drapstruss­elen var et helt tydelig forsøk på å hindre meg i å hjelpe min klient, hans ekskone. Den skulle også ramme henne. Derfor er det, slik jeg ser det, et angrep både på hennes rettssikke­rhet og på min trygghet som advokat, sier Hånes.

– Utsatt yrkesgrupp­e

Hun tilhører en yrkesgrupp­e som ikke er blant dem som oftest opplever trusler på jobb.

Ifølge Statens arbeidsmil­jøinstitut­t troner sosialarbe­idere, vernepleie­re, politifolk og sykepleier­e øverst på den statistikk­en.

Generalsek­retaer Merete Smith i Advokatfor­eningen mener likevel at advokater er en utsatt yrkesgrupp­e.

– Mitt inntrykk er at advokater generelt er ganske tilbakehol­dne med å fortelle om trusler de får. Noen tenker nok at det er en del av jobben, sier Smith.

Hun mener at trusler mot advokater er saerlig alvorlig fordi deres uavhengigh­et er en sentral ingrediens i en rettsstat.

– Vi har et problem når advokater trues eller skremmes til å la vaere å gjøre alt for klienten sin.

12 prosent opplevde trusler

I en undersøkel­se Advokatfor­eningen og Juristforb­undet gjorde blant sine medlemmer i 2011, svarte 12 prosent av respondent­ene at de hadde opplevd «presist formulerte trusler om vold mot sin person».

– Vi vet dessuten at veldig mange advokater jobber alene. Dermed er de mer sårbare enn mennesker som jobber ved større institusjo­ner, sier Smith.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med politiadvo­kat Ørjan Ogne, som har signert tiltalen mot 59-åringen.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? TRUET PÅ LIVET: Advokat Kristine Aarre Hånes ble truet på livet av en 59 år gammel mann, ifølge en fersk tiltale.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN TRUET PÅ LIVET: Advokat Kristine Aarre Hånes ble truet på livet av en 59 år gammel mann, ifølge en fersk tiltale.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway