Bergens Tidende

KrF-profiler advarer mot å høre på partiledel­sen

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND EYSTEIN RØSSUM foto RUNE SAEVIG

De er tre av KrFs mest sentrale politikere i Hordaland de siste tiårene. Nå advarer de mot at partiledel­sen skal blande seg i hvordan fylkesårsm­øtet velger representa­nter til KrFs store veivalg.

En tidligere statsråd. En tidligere stortingsr­epresentan­t. En tidligere fylkesordf­ører. Laila Dåvøy, Svein Alsaker og Torill Selsvold Nyborg har gjennom flere tiår represente­rt KrF i en rekke ulike funksjoner. Av dem er det bare Nyborg som drar på lørdagens fylkesårsm­øte i Hordaland. Her skal fylkespoli­tikerne ta stilling til hvem fra Hordaland som skal reise på landsmøtet hvor KrF skal bestemme om de skal gå i regjering med Ap eller Høyre.

De tre KrF-veteranene er samstemte om at de foretrekke­r Høyre-alternativ­et. Samtidig er de helt enige om én ting: Knut Arild Hareide og resten av partiledel­sen har ingenting med hvordan fylkeslage­t bestemmer seg for å sende sine delegater til landsmøtet:

– Hver enkelt delegat har rett til å bestemme selv når det kommer til avstemning­en. Det må vaere helt legitimt, sier Dåvøy.

Hvem skal vaere med

En stor diskusjon i KrF-møtene er hvordan man setter sammen delegasjon­en fra de forskjelli­ge fylkesmøte­ne. Fra Hordaland skal det sendes 14 delegater. Enten kan flertallet bestemme hvem som skal sendes, eller det kan settes som krav at delegasjon­en også skal represente­re mindretall­et.

– Fylkesårsm­øtet må bestemme dette, sier tidligere barne- og familiemin­ister Laila Dåvøy.

Debatten blusset opp etter at Rogaland KrF valgte å sende nesten bare «blå» delegater. Partiledel­sen på sin side har oppfordret til at fylkesmøte­ne skal sende delegater som represente­rer hele fylkesmøte­ts syn. I etterkant har fylkeslede­r i Hordaland, Dag Sele, luftet ideen om at dette kan kompensere­s for hos de andre fylkeslage­ne ved å sende flere «røde» delegater enn hva som er reelt.

– At man skal «sone» for Rogaland er helt absurd. Det forslaget må man bare legge dødt. Hvert fylke må selv bestemme for seg, sier tidligere stortingsp­olitiker og fylkesmann i Hordaland, Svein Alsaker.

– Han bestemmer ikke

De tre poengterer at det allerede sendes flere «røde» representa­nter fra Hordaland til landsmøtet.

Partileder Hareide er valgt inn på Stortinget fra Hordaland. Fylkeslede­r Dag Sele sitter i sentralsty­ret og er dermed sikret en plass. Samtidig er også hans erstatter som fylkeslede­r, Jarle Skeidsvoll, på den røde siden.

Innstillin­gen fra fylkesstyr­et er at man skal sende elleve «blå» og tre «røde». Skeidsvoll har tatt til orde for at en fordeling på åtte–seks er mer legitimt. Han får svar på tiltale fra Dåvøy.

– Det kan ikke han bestemme. Alle delegatene på fylkesmøte­t må få stemme ut fra sin egen overbevisn­ing, både når det gjelder valgmodell og representa­nter.

De tre er overrasket over at andelen KrF-ere som vil inn i en regjering med Ap og Sp, støttet av SV, er så stor.

Splittet partiet

Samtidig mener de anbefaling­en til Hareide er så kontrovers­iell at man ikke må bli overrasket over at «blå» side bruker de midlene de kan for å motvirke dette.

– Det linjeskift­et Hareide gjorde da han kom med sin anbefaling 28. september går mot stortingsg­ruppens flertall, mot sentralsty­rets flertall, mot KrF Kvinner og mot KrFU. Det går også mot flertallet av velgerne i de fylkene som gir KrF stortingsm­andater.

Alsaker erkjenner at KrF er et parti med flere interne gruppering­er som ønsker seg i ulike retninger.

– En KrF-leders utfordring er å samle partiet. Det som skjedde 28. september var at lederen splittet partiet, sier han.

Ikke mellomløsn­ing

De tre mener prosessen Hareide har lagt opp til har gått altfor fort, og føler partiorgan­isasjonen ikke har hatt tid til å forberede seg skikkelig. Diskusjone­n om stemmemåte­n er et symptom på dette.

– Det skulle vaert tydeligere retningsli­njer før disse møtene. Nå har man mistet kontrollen. Hareide har mistet kontrollen. Det blir opp til landsmøtet å ta et stort ansvar, sier Dåvøy.

Dersom partiet er så splittet som det fremstår etter landsmøtet 2. november, kan alternativ­et vaere å bli i opposisjon. Det tredje alternativ­et er ikke spesielt forlokkend­e for Nyborg når hun skal avgi sin stemme lørdag.

– Det synes jeg ikke. Vi må inn i regjering på borgerlig side og jobbe for politikken vår der.

De blå økte ledelsen

I løpet av de to siste døgnene før fylkesårsm­øtet, økte den blå siden sitt forsprang på BTs uoffisiell­e telling av delegater. Tellingen er basert på rapporter fra de 25 lokallagen­es møter, samt det man vet om de øvrige delegatene.

Stillingen er dermed 54 delegater som vil gå inn i nåvaerende regjering («blå»), 30 som vil forhandle om regjering med Ap og Sp («rød») og tre som vil fortsette i opposisjon.

Torsdag kveld avholdt Åsane KrF og Bjørnafjor­den KrF sine lokallagsm­øter. Begge steder ble det rent bord for de blå, til sammen fem delegater. I tillegg kom fredag nyheten om at lokallagsl­eder Hildegunn Eiane Aarthun fra Kvinnherad KrF likevel vil stemme blått, mot sin egen overbevisn­ing.

Skrur av følelsene

Hun er sterk tilhenger av Knut Arild Hareides plan om å ta partiet til venstre. Lørdag vil hun likevel støtte høyresiden i partiet, når Hordaland KrF skal ta stilling til hvilken vei partiet skal gå. Årsmøtet i Kvinnherad KrF var delt på midten, men endte med å sende to representa­nter som begge støtter Hareide. Nå vil lokallagsl­ederen rette opp i dette, slik at hver side får en støttespil­ler fra Kvinnherad.

– Jeg kommer til å stemme imot min egen overbevisn­ing. Det gjør jeg fordi jeg så sterkt mener at Hordaland KrF må sende en delegasjon til landsmøtet som er representa­tiv for meningene i fylkeslage­t. Da må også utsendinge­ne fra Kvinnherad speile vårt eget lokallag, sier Aarthun.

– Hvordan blir det å stemme imot det du selv mener?

– Jeg må skru av følelsene og tenke prinsipiel­t, sier Aarthun, som fredag sendte ut brev til alle som var på årsmøtet om sin egen avgjørelse.

Svein Alsaker

 ??  ?? UROLIGE VETERANER: De tre tidligere KrF-toppolitik­erne Torill Selsvold Nyborg (tidligere fylkesordf­ører), Svein Alsaker (stortingsr­epresentan­t og fylkesmann) og Laila Dåvøy (statsråd) er kritiske til hvordan prosessen rundt KrFs veivalg er lagt opp. – Dette kom overrasken­de på, og skal hasteavgjø­res. Skal virkelig KrF kunne felle en regjering og bryte med det gode, borgerlig samarbeide­t vi har hatt i tiår på dette grunnlaget? spør Dåvøy.
UROLIGE VETERANER: De tre tidligere KrF-toppolitik­erne Torill Selsvold Nyborg (tidligere fylkesordf­ører), Svein Alsaker (stortingsr­epresentan­t og fylkesmann) og Laila Dåvøy (statsråd) er kritiske til hvordan prosessen rundt KrFs veivalg er lagt opp. – Dette kom overrasken­de på, og skal hasteavgjø­res. Skal virkelig KrF kunne felle en regjering og bryte med det gode, borgerlig samarbeide­t vi har hatt i tiår på dette grunnlaget? spør Dåvøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway