Bergens Tidende

Blodproduk­ter

-

Fullblod blir vanligvis delt i røde blodleger, blodplasma og blodplater. Alle blodproduk­ter blir filtrert for hvite blodlegmer (leukocytte­r), som for noen pasienter kan vaere skadelig.

Over 90 prosent av pasientene trenger bare en av komponente­ne, men pasienter som blør kraftig, trenger balansert transfusjo­n - alt samtidig.

Geir Strandenes oppdaget et filter som kunne brukes til å filtrere fullblod for hvite blodlegeme­r. Slik leukocytfi­ltrert blodplateh­oldig fullblod er i ferd med å bli ny standard i akuttmedis­in. intensivme­disineren har ivret for å etablere vandrende blodbanker. Vandrende blodbanker er korps av typede og testede blodgivere som kan tilkalles på kort varsel.

På Haukeland ble sykehusets vandrende blodbank aktivert for første gang i sommer da et ungt trafikkoff­er trengte så mye blod at Blodbanken gikk tom.

Innovasjon­sarbeidet til Geir Strandenes skjøt fart da han for snart ti år siden fikk jobb som medisinsk ansvarlig for Marinejege­rkommandoe­n. I dag er han lege i Forsvarets sanitet og har en bistilling i Blodbanken.

– I møte med Marinejege­rkommandoe­n oppdaget jeg store mangler i sikkerhete­n for disse spesialsol­datene, forteller han.

Militaerle­ge

Strandenes etablerte et samarbeid med Blodbanken om å forske frem og utvikle nye livreddend­e produkter.

– Folk trodde jeg var gal

Ikke alle likte ideene han hadde.

– I starten trodde folk jeg var gal, sier han og smiler.

Prisvinner­en er beskjeden på egne vegne.

– Bak nyvinninge­ne vi har gjort står det utrolig mange dedikerte mennesker. Ikke minst var tidligere blodbanksj­ef Tor Hervik visjonaer, sier han. – Er du ved veis ende nå? Geir Strandenes hever øyenbrynen­e i forskrekke­lse:

– Slettes ikke, sier han og prater ivrig om nye blodproduk­ter.

Strandenes’ blodige revolusjon er langt fra fullendt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway