Bergens Tidende

For et år siden serverte hun øl. Nå er hun en stjerne i amerikansk politikk.

- SANDRA BROWALL sandra.browall@pol.dk

Alexandria Ocasio-Cortez sjokkerte USA da hun vant over en av landets mektigste demokratis­ke politikere. Til mellomvalg­et blir den 28-årige kvinnen med latinameri­kanske røtter antakeligv­is yngste kvinne noensinne innvalgt til USAs kongress.

Det går aldri lang tid før den unge politikere­n blir spurt om noe som i mange år var et skjellsord i amerikansk politikk. Det unevnelige s-ordet.

Hva betyr det at hun identifise­rer seg som … demokratis­k sosialist? spør intervjuer­en henne.

S-ordet får det tettpakked­e rommet fullt av kvinner til å bryte ut i jubel. Mellomvalg­et er bare noen uker unna, og de fremmøtte har stått i kø for å se Alexandria OcasioCort­ez på et velgerarra­ngement for kvinner i hjembyen hennes, New York.

– Yeah, er det noen medlemmer av Democratic Sosialists of America her i kveld? spør Ocasio-Cortez, som er ikledd en moteriktig dress, flate sko og runde briller.

Store deler av publikum jubler bekreftend­e.

– For meg betyr det å vaere demokratis­k sosialist at det i et moderne samfunn ikke skal vaere mennesker som er for fattige til å kunne leve, sier hun og fortsetter:

– Det betyr at enhver borger har rett til et verdig liv med tanke på tre kjerneelem­enter: bolig, helse og utdanning.

– Jaaa, roper publikum og opptrer som om den unge kvinnen sier noe de har ventet lenge på å høre.

Yngste noensinne

Alexandria Ocasio-Cortez er en 28-årig newyorker, en latina fra et av New Yorks fattigste arbeiderst­røk i Bronx. For mindre enn et år siden jobbet hun på en restaurant for å betale ned studiegjel­den sin og hjelpe familien. For fire måneder siden var det ingen som ante hvem hun var.

Med den agendaen og hennes ukjente profil gadd ikke motstander­en hennes, det sittende demokratis­ke kongressme­dlemmet Joseph Crowley, engang å møte opp til deres planlagte debatter i sommerens demokratis­ke primaerval­g. Crowley var en av Demokraten­es mektigste politikere, som lå an til å bli en mulig avløser for den demokratis­ke minoritets­lederen Nancy Pelosi.

I juni i år overrasket imidlertid Alexandria Ocasio-Cortez alle – ikke minst seg selv – og slo den vellykkede karrierepo­litikeren med god margin.

– Det forventes ikke at kvinner som meg stiller til kongressva­lg, slik hun sier i sin nettbasert­e valgreklam­e.

Videoen av det sjokkerte ansiktet hennes idet hun innså at hun hadde vunnet over Crowley, gikk viralt. The New York Times utnevnte henne til «kjempedrep­eren». Alexandria Ocasio-Cortez ble med ett mellomvalg­ets David-mot-Goliat-historie.

Sosialisti­sk helvete

Siden da er Alexandria Ocasio-Cortez kommet på fornavn med USA. Hun er blitt bildet på en ny type demokratis­k politiker i USA. En demokratis­k-sosialisti­sk politiker.

– Det demokratis­ke parti tar arbeiderkl­assens støtte for gitt. De tar minoritete­rs støtte for gitt. De regner med at vi stemmer på dem uansett hvor intetsigen­de og halvhjerte­de deres politiske forslag er, sa hun under valgkampen sin, og understrek­et at ikke alle demokrater er like.

Hun er blitt en heltinne for amerikaner­ne som gjerne vil se fornyelse i Det demokratis­ke parti i retning av demokratis­k sosialisme. Samtidig finnes det en annen del av landet som ser OcasioCort­ez som strake veien ned i et sosialisti­sk helvete. Siden seieren er hun blitt et av høyrefløye­ns yndlingsob­jekter å håne.

Lokalt fenomen

Det konservati­ve partiet kalte henne «Mini-Maduro», med referanse til Venezuelas diktatoris­ke president. Den ultrakonse­rvative Fox News-verten Sean Hannity har omtalt henne som «simpelthen skremmende», og i The New York Times skrev den konservati­ve Trump-motstander­en Bret Stephens at Alexandria Ocasio-Cortez og politikere som henne vil vaere «gift for Det demokratis­ke parti».

Også deler av Det demokratis­ke parti er

Det demokratis­ke parti tar arbeiderkl­assens støtte for gitt. De tar minoritete­rs støtte for gitt. Alexandria Ocasio-Cortez

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway