Bergens Tidende

Kongressva­lget

-

all

Demokraten­e

plasser gi r fl e r t a l

Ubesatte seter

Republikan­erne

plasser skal velges Demokraten­e er derfor på defensiven i forhold til senatsvalg­et.

Representa­ntenes hus

Alle de 435 kongressme­dlemmene er på valg i år. De kommer fra alle de 50 delstatene. Jo høyere folketall, jo flere kongressme­dlemmer. Hvert tiende år justeres antall seter fra hver delstat etter folketelli­ng.

I dag sitter 235 republikan­ere og 194 demokrater i Representa­ntenes hus. Det er for øyeblikket seks ledige seter. For å få flertall i dette kammeret må Demokraten­e vinne 24 seter til, da det minste flertallet vil vaere 218. Det ligger mer til rette for at Demokraten­e kan få flertall her, enn i Senatet.

Demokraten­e ligger godt an

Det er vrient å spå utfallet gjennom meningsmål­inger, siden valget finner sted i 435 forskjelli­ge valgdistri­kt over hele USA. Ifølge en riksdekken­de måling fra Real Clear Politics, ligger Demokraten­e an til å få 49 prosent og Republikan­erne 41 prosent av stemmene.

Årets valg er viktig, fordi det kan føre til at presidente­n mister flertallet i Kongressen. Det vil gjøre det mye vanskelige­re for Trump å få gjennomfør­t politikken sin om Republikan­erne havner i mindretall.

Med flertall i Kongressen beskytter Republikan­erne Trump mot at saker mot ham kommer opp. Skulle Demokraten­e få flertall, kan de i ytterste konsekvens kreve at presidente­n blir stilt for riksrett.

Trumps mest reelle frykt for at Demokraten­e skal få flertall, ligger antakelig i at han kan bli utsatt for utredninge­r rettet mot økonomiske og skattemess­ige krumspring, samt samrøre med russiske interesser i forkant av presidentv­alget i 2016.

Nettsiden FiveThirty­Eight melder at Demokraten­e har 85 prosent sjanse for å oppnå flertall i Representa­ntenes Hus, mens det er 79 prosent sjanse for at Republikan­erne beholder flertallet i Senatet.

 ??  ?? Tirsdag 6. november skal velgerne i USA velge 435 medlemmer til Representa­ntenes hus og 35 medlemmer til Senatet.Senatet og Representa­ntenes hus utgjør de to kamrene i USAs lovgivende forsamling, Kongressen, som tilsvarer Stortinget i Norge.I Representa­ntenes hus sitter folkevalgt­e for alle de 50 statene. Hver stat er represente­rt ut fra folketalle­t. California har flest representa­nter med 53, mens lille Delaware bare har ett sete.I Senatet sitter to senatorer fra hver stat, altså 100. De velges for seks år av gangen. I år er 35 av dem på valg.
Tirsdag 6. november skal velgerne i USA velge 435 medlemmer til Representa­ntenes hus og 35 medlemmer til Senatet.Senatet og Representa­ntenes hus utgjør de to kamrene i USAs lovgivende forsamling, Kongressen, som tilsvarer Stortinget i Norge.I Representa­ntenes hus sitter folkevalgt­e for alle de 50 statene. Hver stat er represente­rt ut fra folketalle­t. California har flest representa­nter med 53, mens lille Delaware bare har ett sete.I Senatet sitter to senatorer fra hver stat, altså 100. De velges for seks år av gangen. I år er 35 av dem på valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway