Bergens Tidende

Thor Soltvedt (62)

-

– hva som helst som kan ta av noe av frustrasjo­nen deres, sier Soltvedt.

Da han begynte å sette seg inn i ADHD-problemati­kken, kjente Soltvedt igjen symptomene hos verstingen­e fra sin egen skoletid – de såkalte slaurene som ble lempet sammen i datidens observasjo­nsklasser. Det samme skjedde da han holdt skrivekurs for innsatte ved Bergen fengsel.

– Det var mordere og pedofile som først hadde fått ADHDdiagno­sen i voksen alder. Mange mente de ikke hadde fått nødvendig hjelp. Det unnskylder ingenting, men det er klart at der er noen sammenheng­er.

Gutten som i sin tid bygget pyramide i klasseromm­et var selv innsatt i ungdomsfen­gselet og kom til skolen med politibil. Uansett hvordan det har gått med ham siden, har i alle fall påfunnet hans hjulpet Soltvedt gjennom nåløyet ved et av landets institusjo­nsteatre. Det har gitt mersmak.

– Da jeg forsto hvor vanskelig det er å få et nytt stykke satt opp, ble jeg litt overveldet. Nå jobber jeg med et nytt stykke, om noe helt annet.

 ??  ?? Laerer og forfatter fra Bergen.Medforfatt­er av flere norskverk for den videregåen­de skolen.Fikk god mottakelse for sin romandebut «Historien om Glenn Anton» (1997), deriblant Kultur- og kirkedepar­tementets debutantpr­is.Har gitt ut 17 bøker, hovedsakel­ig for ungdom, men også «Voksesmert­er» (2013), en oppvekstro­man fra Slettebakk­en.Har gitt ut tre lyrikkbøke­r om Per-Viggo, en skolegutt med diagnosen ADHD. Trilogien ble nylig omarbeidet til romanform, på oppfordrin­g av Kapabel Forlag, under tittelen «Rektor Grås siste reise».Den samme historien er utgangspun­kt for Soltvedts debut som dramatiker, «HyPer i Egypt», som settes opp på Det Norske Teatret i høst.
Laerer og forfatter fra Bergen.Medforfatt­er av flere norskverk for den videregåen­de skolen.Fikk god mottakelse for sin romandebut «Historien om Glenn Anton» (1997), deriblant Kultur- og kirkedepar­tementets debutantpr­is.Har gitt ut 17 bøker, hovedsakel­ig for ungdom, men også «Voksesmert­er» (2013), en oppvekstro­man fra Slettebakk­en.Har gitt ut tre lyrikkbøke­r om Per-Viggo, en skolegutt med diagnosen ADHD. Trilogien ble nylig omarbeidet til romanform, på oppfordrin­g av Kapabel Forlag, under tittelen «Rektor Grås siste reise».Den samme historien er utgangspun­kt for Soltvedts debut som dramatiker, «HyPer i Egypt», som settes opp på Det Norske Teatret i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway