Bergens Tidende

Kinoene vil åpne dørene for publikum i kirketiden

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no foto ELIAS DAHLEN

På tide at kinoene får holde åpent i kirketiden, mener sjefen for kinokjeden Odeon. Jeg får ikke høyt blodtrykk dersom det skulle skje, sier biskopen.

Mens folk kan gå på Vilvite, Akvariet eller på museum søndag morgen, må kinopublik­um vente til klokken 13 for å se film. Årsaken er loven om helligdags­fred.

– Det har vaert slik i evig tid. Men nå er det på tide å endre reglene, sier Ivar Halstvedt, som er daglig leder i kinokjeden Odeon.

Halstvedt mener det både er urettferdi­g og ulogisk at museene kan åpne tidlig søndag morgen, mens kinoene må holde stengt.

– De driver med kuraterte visninger innendørs.

–De tar gjerne 100 kroner i inngangsbi­lletter De har gjerne en liten kafé. Det er akkurat det samme som vi driver med, sier han.

– Hvorfor ønsker dere å åpne så tidlig søndag?

– Jeg tror ikke vi kommer til å tjene masse penger på det, men kulturtilb­udet blir bedre. Jeg har vaert i kinobransj­en i mange år og vet at kundene ønsker det. Da er det min plikt å jobbe for å få det til, sier han.

Vil åpne for barnefamil­iene

Det foreligger ingen undersøkel­ser som sier noe om markedet for kinovisnin­ger tidlig søndag morgen. Men Halstvedt mener at barnefamil­ier er spesielt interesser­t i at det eksisterer et slikt tilbud.

– Søndager klokken 13 har barnefamil­iene vaert oppe i flere timer allerede. Vi vet at de ønsker å se film tidlig, det gjør de nemlig på lørdager.

Odeon kjører saken gjennom hovedorgan­isasjonen Virke, som igjen jobber overfor myndighete­ne. Målet er at kinoene blir unntatt fra lov om helligdage­r og helligdags­fred.

Også Bergen kino ønsker å åpne tidligere på søndager.

– Vi støtter forslaget om at kinoer likestille­s med museer i forhold til åpningstid­er, sier kinosjef Elisabeth Halvorsen.

Hun mener loven gir kinoene en konkurrans­eulempe.

Flere steder, blant annet på Sotra, har politiet gitt kinoen dispensasj­on til å vise film før søndag klokken 13.

– En dusteregel Kulturmini­ster Trine Skei Grande støtter kinobransj­ens kamp.

–Det er en dusteregel at vi ikke kan gå på kino i kirketid. Det truer jo ikke de kristne verdiene, sier Trine Skei Grande.

Hun mener det ikke er noen grunn for at kinoene må holde stengt fordi det pågår søndagsgud­stjeneste.

– Man tar ikke med seg kjaeresten på kinodate tidlig søndags morgen. Det er barnefamil­iene dette går ut over.

Norge har de mest omfattende regler for å holde helligdags­freden i hele Norden, viser den offentlige utredingen «På en søndag?».

– Reglene bidrar til å ødelegge kinoen som kulturhus, sier hun.

Kulturdepa­rtementet er i ferd med å samle alle høringsutt­alelser som er kommet inn i forbindels­e med den offentlige utredninge­n og Grande sier hun vil vurdere

legge frem forslag til lovendring neste år.

– Det har ikke hovedprior­itet, men dette er en lov som åpenbart bryter med folks rettsoppfa­tning, sier hun.

– Er det dårlig timing å fronte en slik sak nå som KrF skal avgjøre hvilken regjerings­alternativ de ønsker å støtte?

– Nei, jeg tror heller ikke KrF er enige at det skal vaere forbudt å vise barnefilme­r søndag morgen, sier kulturmini­steren.

– Får ikke høyt blodtrykk

– Helligdags­freden en god og verneverdi­g regel som har sin legitimite­t i den kristne kulturarve­n. Dagene skal ikke vaere like. Det er nok timer til å gå på kino, sier biskop Halvor Nordhaug.

– Men engasjemen­tet mitt er ikke like stort i denne saken sammenlikn­et med søndagsåpn­e butikker. Dersom kinoene åpner tidlig søndag bidrar ikke det til å heve biskopens blodtrykk, sier biskopen.

– Bør det vaere forskjell på søndagsåpn­e museer og kinoer?

– Nei, det er vanskelig å se at det skal vaere noen prinsipiel­l forskjell mellom de to institusjo­nene. Årsaken til forskjelle­ne er kanskje at man tradisjone­lt har ansett museene for ha et høyverdig kulturtilb­ud, mens kinoene ikke har hatt det. Men tidende forandrer seg.

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? TOMME KINOSALER: Tidlig søndag morgen er kinosalene stengt for publikum.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN TOMME KINOSALER: Tidlig søndag morgen er kinosalene stengt for publikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway