Bergens Tidende

Hareide kunne smile tross tap i hjemfylket

Han kom, talte og tapte. Men KrF-leder Knut Arild Hareide var likevel godt fornøyd etter fem dramatiske timer på KrFs årsmøte i Hordaland.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto BÅRD BØE

e– Jeg er fornøyd med at jeg får med meg fem delegater som deler mitt syn fra Hordaland. Jeg har hele tiden sagt at jeg ikke forventet å få et flertall her, sa Hareide etter møtet.

Ni hordalands­delegater vil stemme for nestleder Kjell Ingolf Ropstads alternativ, nemlig å gå i forhandlin­ger med den nåvaerende regjeringe­n. En av dem vil først stemme for fortsatt å sitte i opposisjon, men deretter for det blå alternativ­et.

Fordelinge­n kom frem etter at årsmøtet valgte å sende en delegasjon som skulle gjenspeile synspunkte­ne i salen. Etter først å ha konstatert at kun ni av 87 stemmebere­ttigede ville forbli i opposisjon, ble resultatet av selve retningsva­lget som følger: Rødt alternativ: 32 stemmer Blått alternativ: 54 stemmer Én blank stemme

Det var omtrent akkurat som forventet, og etter møtet trakk begge sider frem det positive for deres side.

Samtidig ble det valgt delegater i fire andre fylkeslag på denne superlørda­gen. Hareide innrømmer at han satt og talte delegater. Men han nekter å tippe resultatet på landsmøtet.

– Det er en helt ny situasjon. Delegatene står fritt til å stemme som de vil, og jeg forbereder meg på at vi ikke vet noe før fredag klokken 18, sier han.

to stemmer fra

– Det var som forventet, og bedre enn fryktet. Når vi først skulle ha en representa­tiv delegasjon, tenkte vi at ni–fem ville bli resultatet, sier Beate Husa, gruppelede­r i fylkesting­et og kanskje den fremste talskvinne­n for høyresiden i Hordaland KrF.

Hun peker på at høyresiden ville fått et mandat mindre dersom den hadde fått 52 stemmer i stedet for 54.

– Så jeg er veldig glad for at alle som på forhånd sa de skulle stemme blått, faktisk gjorde det, sa Husa.

Den største lettelsen for blå side var likevel at Trøndelag KrF, som hadde årsmøte samtidig, ikke gjorde alvor av trusselen om å sende en ren rød delegasjon. To trønderske blå delegater gjør opp for mye, mener Husa.

Fryktet trønderkup­p

På forhånd fryktet hun et «trønderkup­p», og la derfor frem et forslag om at Hordaland KrF skulle velge to delegasjon­er. Én representa­tiv, normal delegasjon. Og en ren flertallsd­elegasjon som skulle vaere i bakhånd dersom noen av de andre fylkeslage­ne ikke sender representa­tive delegasjon­er.

Det forslaget falt, og også blå politikere argumenter­te imot den løsningen.

–Poenget mitt var at mange fryktet at Hordalands innflytels­e skulle bli nullet ut av et annet fylkeslag. Forslaget om to delegasjon­er var et forsøk på kompromiss, men jeg er glad for at Trøndelag nå sender to blå delegater.

En av dem som støttet forslaget, var Terje Gilje (Bergen KrF).

– Jeg går rundt med en liten følelse av at jeg blir lurt. Derfor kan dette vaere en fin reserveløs­ning, argumenter­te han.

Østfold KrF avslutter runden med fylkesårsm­øter tirsdag. Husa sier at hun nå må stole på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway