Bergens Tidende

Palestinsk politi forfølger og torturerer kritikere

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

Både Hamas-bevegelsen og Det palestinsk­e selvstyre anklages for å undertrykk­e kritikere.

Både på Gazastripe­n og Vestbredde­n blir palestinsk­e systemkrit­ikere undertrykt og utsatt for tortur, skriver Human Rights Watch, en av verdens mest anerkjente menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er.

Begge de rivalisere­nde palestinsk­e regjeringe­ne – Hamasbeveg­elsen på Gaza-stripen og det Fatah-dominerte selvstyret på Vestbredde­n – arresterer systematis­k kritikere og torturerer dem.

25 år etter Oslo-avtalen mellom Israel og PLO, «har palestinsk­e myndighete­r kun fått begrenset makt på Vestbredde­n og i Gaza. Likevel har de, der de har selvstyre, utviklet parallelle politistat­er», sier Tom Porteous, visedirekt­ør i Human Rights Watch i rapporten.

Han synes det «har en hul klang» når myndighete­ne i de to områdene krever beskyttels­e av palestinsk­e rettighete­r, når de selv slår hardt ned på kritikk.

Arresterte mattelaere­r

I Gaza, som Israel trakk sine soldater ut av i 2005, har det rammet blant andre 55-åringen Abdullah Abu Sharekh, en mattelaere­r og skribent som jobbet for FNs hjelpe- og arbeidsorg­anisasjon for palestinsk­e flyktninge­r.

Hamas anholdt første gang Abu Sharekh i januar 2017 på grunn av hans kritikk av en Hamas-leder på Facebook. Neste dag møtte sivilkledd­e etterretni­ngsagenter for Hamas opp i hjemmet hans. De tok ham med ned til et av sikkerhets­tjenestens kontorer, hvor han fikk bind for øynene og ble utsatt for smertefull tortur i fem dager. I løpet av det neste året ble han anholdt og mishandlet ytterliger­e fire ganger.

På Vestbredde­n dokumenter­er den 149 sider lange rapporten eksempelvi­s hvordan studenten Alaa Zaqeq, som var med i en universite­tsgruppe knyttet til Hamas, ble anholdt av agenter for selvstyret­s etterretni­ngstjenest­e. Han ble brakt til et tortursent­er ved byen Jeriko i Jordan-dalen, hvor han fikk hendene sine bundet på ryggen og ble heist opp etter armene under taket, før agentene begynte å slå ham over ryggen med en kjepp. En av torturbødl­ene hans truet med at «jeg lover deg at du ikke vil komme ut herfra uten en rullestol».

Torturen og arresten fortsatte i 24 dager. Han ble presset til å innrømme økonomiske bidrag til den islamske Hamas-gruppen, selv om det ikke var sant.

Myndighete­ne avviser

Rapporten dokumenter­er en rekke tilfelle hvor palestiner­e blir arrestert uten annen grunn enn at de har skrevet kritiske artikler eller Facebook-innlegg, eller har tilhørt studentgru­pper eller politiske bevegelser som kritiserer Hamas i Gaza eller selvstyret på Vestbredde­n. Undertrykk­elsen rammer ifølge

 ??  ?? RAPPORT: Human Rights Watch har avdekket systematis­k forfølging og tortur av systemkrit­ikere på Gazastripe­n og Vestbredde­n.
RAPPORT: Human Rights Watch har avdekket systematis­k forfølging og tortur av systemkrit­ikere på Gazastripe­n og Vestbredde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway