Bergens Tidende

Kommunene sitter med nøkkelen

- ANNE CATHRINE DA SILVA

Over hele verden ser vi nå kommuner som er mer ambisiøse enn egne regjeringe­r.

Generalsek­retaer i FN-sambandet

FNS BAEREKRAFT­SMÅL er en global handlingsp­lan for å få bukt med fattigdom, fjerne ulikheter og hindre alvorlige klimaendri­nger innen 2030. Men det skjer ikke uten et samarbeid mellom naeringsli­v, lokale myndighete­r, sivilt samfunn og folk flest.

Statsminis­ter Erna Solberg leder den internasjo­nale pådrivergr­uppen for baerekraft­smålene, men mangler planer for å nå dem her hjemme.

NORGE VIL FÅ DET VANSKELIG med å nå flere av målene. Vi har høye klimagassu­tslipp og stort økologisk fotavtrykk. Dersom alle skulle hatt samme forbruk som en gjennomsni­ttsnordman­n, ville vi trengt mer enn tre jordkloder. Behovet for en baerekraft­ig omstilling er prekaert. Vi må tenke globalt og handle lokalt.

Regioner, kommunerog byer spiller en sentral rolle siden mange avgjørende og langsiktig­e beslutning­er om baerekraft­ig utvikling skjer lokalt. For eksempel tar kommunene beslutning­er om utdannelse, byplanlegg­ing, kollektivt­rafikk, integrerin­gstiltak og avfallshån­dtering.

Kommunene kan også fremme sosial integrerin­g, skape fellesskap og sikre produktive miljøer for bedrifter og baerekraft­ige investerin­ger, som kan skape arbeidspla­sser og legge til rette for innovasjon.

84 PROSENT av norske kommuner ser på baerekraft­smålene som viktige eller meget viktige for deres kommune, ifølge en undersøkel­se av rådgivning­sselskapet Deloitte.

For at baerekraft­smålene skal vaere en suksess, kreves en forståelse for at de lokale forutsetni­ngene påvirkes av de globale sammenheng­ene, og at lokale tiltak kan få globale konsekvens­er.

Kommunene er den viktigste tjenesteyt­eren i Norge, og er de som er naermest brukerne. Derfor må de også etterleve sine egne forpliktel­ser. De må sikre krav og oppfølging av sosial og miljømessi­g baerekraft i egne innkjøpspr­osesser og investerin­gsaktivite­ter. Dette ville kunne ha stor betydning for en baerekraft­ig utvikling langt utenfor kommunenes grenser.

I samarbeid med offentlig sektor kan bedrifter bidra med kunnskap, investerin­ger og kreativite­t for å nå baerekraft­smålene.

Mange kommuner skal slås sammen, og flere jobber med nye kommunepla­ner. Det er et godt tidspunkt å gjennomfør­e baerekraft­smålene i norske kommuner.

For å få til det, trenger vi:

En nasjonal handlingsp­lan utviklet av regjeringe­n.

Tilgjengel­ige ressurser for kommunene som ønsker å innlemme baerekraft­smålene i sine planer og strategier.

Gode nettverk hvor kommuner kan laere av hverandre og vise frem sine gode tiltak for å nå baerekraft­smålene.

BAEREKRAFT­IG UTVIKLING krever en helhetlig tilnaermin­g, hvor en tar både økonomiske, miljømessi­ge og sosiale hensyn. Mennesket må stå i sentrum, alle må inkluderes. Det må skapes engasjemen­t i kommunene, både blant politikere, ansatte og innbyggere.

OVER HELE VERDEN ser vi nå byer, kommuner og regioner som er mer ambisiøse enn egne regjeringe­r for å nå Parisavtal­en og baerekraft­smålene. Vi ønsker å se fremtidsre­ttede og ansvarlige kommuner også i Hordaland, som bruker baerekraft­smålene til å skape gode lokalsamfu­nn.

Mange gjør allerede mye, også i bergensreg­ionen. Universite­tet i Bergen har etablert det strategisk­e initiative­t SDG Bergen, som arbeider med vitenskape­lig rådgivning rettet mot myndighete­r og internasjo­nale organer. Nylig ble UiBs Ocean Sustainabi­lity Bergen-senter tildelt en lederrolle i FN-systemet for å fremme baerekraft­smål 14 – Liv under vann.

At et lokalt universite­t får en slik nøkkelroll­e i en global institusjo­n som FN, understrek­er Bergens historiske posisjon som en by der man alltid har måttet balansere behovet for å høste fra havet ved å sikre en baerekraft­ig balanse i naturen.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? LOKAL MAKT: Regioner, kommuner og byer spiller en sentral rolle siden mange avgjørende og langsiktig­e beslutning­er om baerekraft­ig utvikling skjer lokalt, skriver innsender. Bildet er fra flom ved Nye Saedalsvei­en i september i år.
FOTO: EIRIK BREKKE LOKAL MAKT: Regioner, kommuner og byer spiller en sentral rolle siden mange avgjørende og langsiktig­e beslutning­er om baerekraft­ig utvikling skjer lokalt, skriver innsender. Bildet er fra flom ved Nye Saedalsvei­en i september i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway