Bergens Tidende

– Sentrum blir sakte kvelt av kundemange­l

I fjor falt omsetninge­n til sentrumsbu­tikkene med over 100 millioner kroner. – Vi holder ut, men det er ikke lett å drive butikk i byen nå, sier eier av klesbutikk­en Emil.

-

Helt siden Bergen Sentrum AS begynte å måle hvor stor sentrumsha­ndelen er, så har det bare gått en vei. I ti år har de store sentrene tatt en stadig større andel av den totale butikkhand­elen i Bergen.

Mens sentrumsbu­tikkene hadde 26 prosent av handelen i 2008, falt den til 20 prosent i 2017.

– Bergen er en småby. Det som er synd er at man ikke har klart å snu utviklinge­n. Bergen sentrum er Vestlandet­s desidert største, mest mangfoldig­e og livlige bysentrum, men det kunne vaert så enda mye mer levende, sier daglig leder Steinar Kristoffer­sen i Bergen sentrum AS.

Den totale omsetninge­n i Bergen har steget de siste ti årene, men sentrumsbu­tikkene tar en stadig mindre del av kaken. Mens veksten i sentrum har vaert på 7,5 prosent, har veksten utenfor vaert på 45,9 prosent.

– Hele bransjen filleriste­s for tiden, sier eier av klesbutikk­en Emil, Bjørn-Emil Riis.

Faren hans startet konfeksjon­sforretnin­gen for 70 år siden. Sønnen utvidet og driver i dag tolv butikker både i og utenfor sentrum.

– Ikke lett å drive butikk nå

– Den negative utviklinge­n er sterkere i sentrum enn på kjøpesentr­ene utenfor. De som bor i Fana vil ikke kjøre helt inn til byen for å handle. Vi må vaere der kundene er, sier Riis.

Butikken i Markeveien reduseres nå fra to til en etasje.

– Vi holder ut, men det er ikke

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway