Bergens Tidende

Vant med gripende tale om moren og kreftbehan­dling

- BJØRN ASLE NORD bjorn.nord@bt.no foto EIRIK BREKKE

JURYLEDER: Halvard Brundtland og de andre finalisten­e var gjennom workshops og mye øving med retorikkgr­uppen og SpeakLab før finalen. Her får han førsteprem­ien fra juryleder Siri Lill Mannes, 10.000 kroner.

Da Halvard Brundtland var ti år fikk moren kreft. Nå har han skrevet tale om hvordan det opplevdes.

Fredag kveld vant han konkurrans­en «Ta ordet» med en tale om en behandling som kunne gitt moren et bedre liv, en behandling som dreper svulsten og ikke livsgleden, som han formulerte det.

Halvard Brundtland grep publikum fra første setning i Universite­tsaulaen. Med en sterk tilstedeva­erelse fremførte han talen.

Hovedbudsk­apet han ville ha frem var viktighete­n av å gi kreftpasie­nter muligheten til partikkelb­ehandling, en behandling som er mer skånsom og gir faerre bivirkning­er. Brundtland opplevde at moren fikk kraftige bivirkning­er som gjorde livet for henne og alle i familien vanskelig.

Overbevise­nde tale

Juryen karakteris­erte talen som svaert overbevise­nde. Til slutt var det eleven fra 2. klasse ved Kongshaug Musikkgymn­as på Lepsøy i Os som ble ropt opp som vinneren av juryleder Siri Lill Mannes.

Til jubel fra en stor heiagjeng av klassekame­rater som satt i salen fikk han en premie på 10.000 kroner.

– Det kjennes fint å bruke erfaringen positivt, sier Brundtland.

Talene ble vurdert på innhold og argumentas­jon, disposisjo­n og struktur, språk og stil og fremføring. Sannhet var temaet i konkurrans­en som retorikkgr­uppen ved Institutt for informasjo­nsog medieviten­skap ved UiB organisere­r.

Laererik konkurrans­e

– Gjennom å delta i «Ta ordet» har jeg laert at også jeg har noe å komme med. Det aller viktigste for meg var å presentere dette budskapet som jeg er så engasjert i, sier Halvard Brundtland.

– Jeg er overrasket over at jeg vant med så mange sterke talere, sier han.

Den siste uken før konkurrans­en øvde han intenst foran kamerater og prøvde å gjøre talen så muntlig som mulig. Han fikk også god hjelp av dramalaere­ren ved sin egen skole.

– Jeg takker dem alle, sier talevinner­en.

Bilder i hodet på scenen

Om sin egen opptreden på scenen sa han:

– Jeg prøvde å lage meg bilder i hodet om det jeg skulle snakke om.

Han taklet de sterke følelsene rundt det å tale om sin egen mor, som døde for litt over to år siden.

– Det gikk bedre enn forventet. Jeg har måttet leve med dette en stund. Første gang var det vanskelig å si ordet kreft, å få det frem, sier han.

«Ta ordet» ble arrangert for tredje gang og elever fra 30 videregåen­de skoler fra Hordaland, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Agder har deltatt. JUBEL: Venner fra klassen jublet med Halvard Brundtland etter seieren. – Jeg takker dem alle, sier vinneren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway