Bergens Tidende

Kaller massakren hatkrimina­litet

- BIBIANA DAHLE PIENE, NTB utland@bt.no

Drapene på elleve jøder i Pittsburgh, var ikke utenkelig. Det var uunngåelig, skriver en amerikansk storavis. Gjerningsm­annen er siktet for hatkrimina­litet.

Elleve mennesker ble drept da Robert Bowers (46) gikk inn i en synagoge i Pittsburgh like før klokka 10 lørdag og skjøt vilt rundt seg.

Ofrene var fra 54 til 97 år. Et ektepar og to brødre var blant dem.

Hatkrimina­litet

Amerikansk­e tjenesteme­nn opplyste søndag at massakren vil bli behandlet som hatkrimina­litet i stedet for innenlands­k terrorisme. Dersom Bowers blir funnet skyldig i å ha begått hatkrimina­litet, kan han dømmes til døden, skriver DPA.

Bowers skal ha sagt til en politibetj­ent at han ønsker at alle jøder skal dø, samtidig som han anklaget jødene for å utsette hans eget folk for folkemord, ifølge rettsdokum­enter. Også tidligere har han gitt uttrykk for antisemitt­iske holdninger, og navnet hans er knyttet til det sosiale mediet Gab, som er populaert blant høyreekstr­eme.

Sent lørdag kveld ble han siktet for elleve drap, seks tilfeller av grov vold og 13 tilfeller av etnisk krenkelse. Det er så langt ikke noe som tyder på at det var flere om ugjerninge­n, opplyser statsadvok­at Scott Brady.

– Uunngåelig

USAs president Donald Trump har fordømt massedrape­ne som «ren ondskap, aerlig talt, noe som er utenkelig». Men ifølge en kommentato­r i Washington Post er dette langt fra sannheten.

– For alle som har fulgt med, er nedslaktin­gen som fant sted i Tree of Life-synagoge ikke bare tenkelig, men også uunngåelig, skriver Karen Tumulty.

Hun viser til at antall tilfeller av hatkrimina­litet mot jøder og jødiske institusjo­ner økte med hele 57 prosent bare i fjor.

– Dette er symptomet. Årsaken er et klima der hvite nasjonalis­ter og hatgrupper ikke lenger holdes nede, men tør å vise ansikt, skriver hun og viser blant annet til marsjen i Charlottes­ville i fjor, der hvite nasjonalis­ter og nynazister ropte slagord som «jøder skal ikke erstatte oss».

Verden fordømmer

Verden over fordømmes massakren, som kan vaere den verste mot jøder i amerikansk historie. Pave Frans, Tysklands statsminis­ter Angela Merkel og Europaråde­ts generalsek­retaer Thorbjørn Jagland er blant dem som har reagert kraftig.

Mens paven mener Pittsburgh-angrepet var umenneskel­ig, mener både Jagland og Merkel at angrepet er et tegn på økende antisemitt­isme over hele verden.

Trump sa lørdag at utfallet kunne ha endt annerledes dersom synagogen hadde hatt vaepnede vakter.

 ?? FOTO: CHARLES LECLAIRE, NTB SCANPIX ?? SORG: Et rystet USA flagget på halv stang i går etter synagogema­ssakren i Pittsburgh.
FOTO: CHARLES LECLAIRE, NTB SCANPIX SORG: Et rystet USA flagget på halv stang i går etter synagogema­ssakren i Pittsburgh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway