Bergens Tidende

Holdt verden

-

I dag ville ishockeysp­illeren Bjørn «Botta» Skaare fylt 60 år.

De siste årene han var aktiv, spilte han for bergensklu­bben Djerv eller fusjonen Bergen/Djerv. På sitt beste var han i verdenskla­sse.

Hvordan hadde det seg at han havnet i Bergen, byen som ikke akkurat er kjent for sine ishockeytr­adisjoner?

Han dro alene ut i verden og ble først en sensasjon som 17åring i Färjestad i Sverige.

I 1978 ble han den første nordmannen som spilte i NHL, men det ble bare én kamp for Detroit Red Wings.

Han er fremdeles en legende i Klagenfurt i Østerrike etter å ha spilt der én sesong. Det er et mønster her: Det var alltid han selv som takket nei til videre spill, preget som han var av uro og prestasjon­sangst. Det er ikke mange, om noen, som har takket nei til manager Ted Lindsay i Detroit Red Wings.

Bjørns begrunnels­e var: «Alt dreide seg om profitt og penger. Gleden ved å spille forsvant.»

Hvor god var han egentlig?

Havnet nesten i Rangers

Bjørn var med som 18 år gammel lagleder da Furusets guttelag Furuset reiste til Canada i 1976. Klubben som var vertskap for nordmennen­e var Ottawa 67, et juniorlag som spilte i det som ble antatt å vaere verdens hardeste juniorliga. Da Furuset spurte manager i Ottawa 67, Brian Kilrea, om Bjørn kunne vaere med på trening, hadde Kilrea problemer med å holde seg alvorlig. Guttespill­er Frank Vestreng, som satt på tribunen, gir følgende beskrivels­e: «Vi trodde ikke det vi så. Bjørn herjet med dem!» Det er vanskelig å konkludere på annen måte enn at Bjørn var en av verdens beste i sin aldersgrup­pe som 18-åring.

Han var glimrende i sitt eneste OL, i Sarajevo i 1984, og ble belønnet med kontrakt til å avslutte sesongen i Tulsa Oilers, et farmerlag til storklubbe­n New York Rangers. Deretter ble det innledet forhandlin­ger mellom Bjørn og Rangers. Bjørn stilte som vanlig alene uten agent og forhandlin­gene brøt sammen fordi Bjørn ikke godtok noen betingelse­r i Rangers’ forslag. I stedet ble det nok en sesong i Furuset.

Slitasjen mellom klubb og spiller viste seg utover våren 1985 og det var ingen overraskel­se at han ville forlate Furuset. Ingen hadde imidlertid trodd han ville havne i Bergen. Det var han selv som tok kontakt med Djerv og han begrunnet det med at han alltid var blitt godt mottatt i Bergen som Furuset-spiller.

BLE 30 ÅR:

Overgangss­ummen var 230.000 kroner, en formue i norsk idrett i 1985.

Egenrådig

De som kjenner historien om Bjørn peker på to hovedforkl­aringer på den veien karrieren hans tok: For det første manglende støtte fra klubb og forbund. Jan Mollberg, som hadde vaert landslagst­rener, sa det slik: «Den største tabben norsk hockey har gjort var å la ham reise ut alene.» For det andre var ikke Bjørn lett

 ??  ?? I dag ville Bjørn «Botta» Skaa
I dag ville Bjørn «Botta» Skaa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway