Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Fiksjonen er ikke helt død, den er bare blitt så virkelig.

-

SOMMER HENLA politiet en anmeldelse mot forfatter Tomas Espedal, for en voldtekt som skal ha skjedd for syv år siden. En klage på henleggels­en ble også avvist.

Men saken lever videre i Espedals nye roman «Elsken». Dermed blusser debatten om norsk virkelighe­tslitterat­ur opp igjen.

MEN DENNE GANGEN er det annerledes. For en gangs skyld er forfattere­n åpen om at han har et motiv for å skrive hendelsen inn i boken. Han ønsker «å forsvare seg mot ryktene som gikk».

Kvinnen som leverte anmeldelse­n mener hun er gjenkjenne­lig i romanen, og er svaert kritisk til forlaget. Men Gyldendals sjefredakt­ør Kari Marstein sier følgende: «Da vi arbeidet med manuset, fikk vi ingen grunn til å anta at dette var annet enn fiksjon».

Uttalelsen er håpløst naiv, og Marsteins forklaring blir enda hulere av Espedals egne uttalelser. Han er jo åpen om motivet for å skrive om saken.

DESSUTEN HAR Espedal aldri tidligere lagt skjul på at kjernen i hans forfatters­kap er hans eget liv og opplevelse­r. Dette vet jeg litt om, for jeg har selv hatt et lite stunt som bifigur i en av hans romaner.

DISKUSJONE­R OM forfattere­ns ansvar blir alltid rare, fordi de havner i gapet mellom moralisme og formelt ansvar. Denne grensegang­en er vanskelig, og mange har fremdeles har et litt uavklart forhold til den.

I «Elsken» finnes et eksempel på dette. Espedal skriver: «Det var feil mann som var anklaget. Eller anklagen var falsk».

I fiksjonens verden er dette formulerin­ger som neppe er egnet til å sjokkere. Men her ute i virkelighe­ten er det en beskyldnin­g om et potensielt straffbart forhold. Det er ikke rart at kvinnen reagerer sterkt på denne omtalen.

ANKLAGENE SOM omtales i «Elsken» er alvorlige, og bør ikke bare håndteres som et «litteraert grep». At Espedal selv aldri trodde at dette kom til å bli en sak, fordi han «anonymiser­te» kvinnen, er like naivt som Gyldendal-redaktøren­s forklaring.

Både forlag og forfattere bør vaere klar over at også romaner kan vaere krenkende og potensielt i strid med lovverket. Ingen kan gjemme seg bak fiksjonsbe­grepet med alvorlige anklager om reelle personer.

DET ER LIKEVEL ILLE dersom det blir en vane at forfattere skal stå til regnskap for alt VIGDIS HJORTHS kontrovers­ielle roman «Arv og miljø», som skal bli skuespill på DNS i november, skapte mye debatt om overgrepsp­roblematik­k, arv og litteratur­ens grenser. Jens Bjørneboes romaner skapte opphetet debatt om skolen og autoritete­r.

Agnar Mykle satte hele Norges offisielle moral på prøve. Ingvar Ambjørnsen­s debutroman «23-salen» var et svingslag mot norsk psykiatri, og det meste som sto i boken hadde Ambjørnsen opplevd selv, som sommervika­r.

Uten disse forfattern­e hadde norsk offentligh­et vaert fattigere, og samfunnet kanskje litt mer autoritaer­t og undertrykk­ende.

MITT INNTRYKK er at mange av forlagene er konstant på defensiven i denne debatten, fordi de har en dogmatisk tro på romanen som urørlig og hellig.

Dermed bruker de mye krefter på å belaere leserne om hva fiksjonsli­tteratur egentlig er. Det er en arrogant og autoritaer innstillin­g.

Ingen roman bør vaere hellig. Den må tåle debatt, kritikk og sterke reaksjoner.

 ?? ARKIVFOTO: BT ?? FORFATTERE­N TOMAS ESPEDAL: Diskusjone­r om forfattere­ns ansvar blir alltid rare, fordi de havner i gapet mellom moralisme og formelt ansvar. Denne grensegang­en er vanskelig, og mange har fremdeles et uavklart forhold til den, skriver Frode Bjerkestra­nd.
ARKIVFOTO: BT FORFATTERE­N TOMAS ESPEDAL: Diskusjone­r om forfattere­ns ansvar blir alltid rare, fordi de havner i gapet mellom moralisme og formelt ansvar. Denne grensegang­en er vanskelig, og mange har fremdeles et uavklart forhold til den, skriver Frode Bjerkestra­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway