Bergens Tidende

Kaller Trumps sanksjoner økonomisk krig

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

Trump innfører nye sanksjoner mot prestestyr­et i Teheran, som kaller det økonomisk krigføring.

Vil Iran bøye av for Trump – økonomisk og politisk? Aldri i livet, lover det iranske prestestyr­et. Det vil vise seg.

Trump innførte mandag en rekke strenge, økonomiske sanksjoner mot prestestyr­et med to ting i sikte: Den amerikansk­e presidente­n vil stoppe Irans eksport av olje og gass. Og han vil presse internasjo­nale selskaper til å holde seg unna det voksende iranske markedet.

«En økonomisk krig»

Det er «en økonomisk krig» sier Irans president, Hassan Rouhani, ifølge lokale medier.

Den nye handelskri­gen er utløst av Trumps misnøye med sin forgjenger Barack Obamas atomavtale med Iran. Avtalen fra 2015, som Kina, Russland og EU prøver å holde i live, forplikter Iran til ikke å skaffe seg atomvåpen i ti år i bytte mot at FNs tidligere økonomiske sanksjoner mot prestestyr­et blir opphevet.

Det internasjo­nale atomenergi­byrået, IAEA, sier at Iran overholder avtalen. Trump kaller imidlertid avtalen dårlig – ja, til og med den dårligste internasjo­nale avtalen noensinne. Delvis fordi den er midlertidi­g. Delvis fordi den ikke gir FN adgang til å inspisere Irans militaeran­legg. Delvis fordi den ikke stanser Irans utvikling av langdistan­seraketter. Og fordi avtalen ikke bremser Irans militaere engasjemen­t i Syria, Irak, Libanon og Jemen.

Må velge

Alt dette vil Trump bruke sitt økonomiske press til å endre på. Presidente­n sier at han ønsker en bedre avtale. Han vil derfor tvinge prestestyr­et til forhandlin­gsbordet.

Trumps taktikk er enkel. Han kan ikke forby selskaper rundt om i verden å handle med Iran, men han kan hindre selskaper i å få adgang til det lukrative amerikansk­e markedet hvis de handler med prestestyr­et. Da må de velge.

EU prøver til gjengjeld å komme til Irans unnsetning etter at naermere 100 internasjo­nale selskaper – blant dem Boeing, Total og Maersk – allerede har besluttet å droppe ellers dyrebare avtaler i Iran. De vil ikke risikere å bli utestengt fra handel med USA.

Nervekrig

Resten er en nervekrig. Hvordan vil den iranske befolkning­en reagere, hvis Trumps sanksjoner utløser en voldsom økonomisk og sosial krise i samfunnet deres?

Den iranske valutaen, rijal, har stupt etter Trumps beslutning om å forlate atomavtale­n. Samtidig stiger prisene. Verdien av iranernes sparepenge­r er halvert, anslår BBCs persiske nyhetstjen­este, som spår at det iranske folk – ikke bare prestestyr­et – vil bli hardt rammet.

Trumps sanksjoner er omfattende. De rammer banker, totalt 200 enkeltpers­oner og virksomhet­er, det nasjonale iranske flyselskap­et og alle dets fly – pluss det iranske atomenergi­byrået og alle virksomhet­er som gjør forretning­er med det.

For Irans økonomi kan det bli invalidise­rende. Eksporten av olje og gass utgjør 80 prosent av landets eksportinn­tekter, skriver al-Jazeera.

For den internasjo­nale økonomien kan det også bli truende, hvis Irans eksport av drøyt to millioner fat råolje om dagen plutselig stopper. Det vil presse oljeprisen dramatisk i vaeret, med mindre Saudi-Arabia skrur opp tappekrane­ne sine … noe Trump har bedt om. I første omgang er det også meldt at USA vil gi enkelte land, blant dem Tyrkia, India og kanskje Kina fritak.

Nytt EU-fond

De nye sanksjonen­e rammer ikke bare oljeekspor­ten, men også shippingbr­ansjen, som vil måtte tenke seg om før den sender tankskip til iranske havner. Selskaper bak skipene kan nemlig miste retten til anløp i amerikansk­e havner. Forsikring­sselskaper skal også vurdere om de vil forsikre skip i trafikk til og fra Iran osv. USA vil ramme hele kjeden av virksomhet­er som er involvert i handel med prestestyr­et.

EU innfører – for å holde Iran til atomavtale­n – på sin side et nytt fond for å hjelpe prestestyr­et og selskaper i EU. Det går ut på at virksomhet­er som f.eks. vil kjøpe iransk olje, kan betale prisen på regningen til fondet, som Iran deretter kan bruke for å kjøpe andre varer i EU. Selskapene som tyr til denne betalingsm­odellen vil imidlertid risikere at dørene for handel og transport til og fra USA smekkes igjen.

I Teheran sier sjefen for Revolusjon­sgarden at Trumps press mot Iran vil bringe USA – ikke Iran – på randen av selvmord.

De andre underskriv­erne av atomavtale­n med Iran, dvs. Russland, Frankrike, Storbritan­nia, Kina og Tyskland – vil prøve å holde avtalen i live.

 ?? FOTO: BRENDAN MCDERMID, NTB SCANPIX ?? «ALDRI I LIVET»: Irans president, Hassan Rouhani, sier han aldri i livet vil bøye av for amerikansk press.
FOTO: BRENDAN MCDERMID, NTB SCANPIX «ALDRI I LIVET»: Irans president, Hassan Rouhani, sier han aldri i livet vil bøye av for amerikansk press.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway